måndag 6 september 2010

Skynda långsamt!!

För några år sedan beslutade vi oss för att anlägga en damm. Men vi skulle inte förhasta oss och göra alla fel som vi gjorde första gången vi gjorde en damm (numera borta) Nej minsann här skulle det skynda långsamt:) Göran handgrävde hela dammen och sedan lät vi den vara för att se hur det såg ut när den fylldes med vatten efter regn. Efter lite mer grävning och diverse justeringar beställde vi skyddsduk och tjock gummiduk. Det är föresten "rullen" ni ser i bakkant på bilden:) Här håller Göran på att slänga i den dränkbara pumpen för att vi skulle kunna få i skyddsduken. Det gäller att sikta rätt så pumpen hamnar i djuphålan:))
Det var en massa vatten som rann ut på åkern:)
Här är den mer eller mindre torrlagd. Nu gällde det att få dit skyddsduken. Det var tur att det var vindstilla:))
Första remsan ska läggas på rätt sätt så det var lite pyssel men det gick till slut.
På plats nu gällde det att få dit en gummiduk som var 9x15 meter och SKITTUNG. Fanns inte en suck att lyfta den inte. Men som tur var var sonen hemma och med en genialisk ide och med gemensam muskelstyrka (inte min) fick de gummiduken på plats:)) Mina duktiga älsklingar!
Den täckte in även en större yta runt om dammen men det är bra för nu växer det inget ogräs uppe på den lilla kullen som ska bli basen för ett litet vattenfall:))
På med slangen på utkastet och så började det sakta att rinna vatten ner i dammen:) Göran är och puttar och rättar till duken efterhand som vattnet stiger och trycker till den. Det tar tid eftersom vi låter det rinna i en halvtimma och sedan får vår brunn återhämta sig en halvtimma:)) Här har lite mer än djuphålan fyllts.
Från en annan vinkel. Det ska bli så roligt att få fixa till allt sedan i och runt om dammen men till att börja med är i alla fall dammduken på plats och sedan får det ta den tid det tar, vi skyndar långsamt:))

7 kommentarer:

 1. Vilket jättejobb ni gjort.
  Dammen kommer att bli fantastisk det ser jag.
  Nu återstår det roliga att plantera och göra fint.
  Vi skulle ha grävt ett djuphål när vi anlade våra dammar men det hade vi inte någon tanke på.
  Fast nu är den 13 år gammal och guldfiskarna so vi satte dit i våras 2 stycken har trivts så bra att de har fått massor av yngel så nu försöker vi fånga in dom.
  Vi tar upp fisken för vintern för dammen bottenfryser.

  Ha det gott
  kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 2. Oj vilket jobb, men det ser ut att bli jättebra. Vilket roligt jobb sen att fixa till planteringarna runt om.

  SvaraRadera
 3. Roligt att se hur dammen fullbordas! Hoppas att vi får följa planteringen runt om också. Jag håller på att övertala min man att vi behöver vatten i trädgården. Han kanske börjar vekna, för han tog två broschyrer om dammar på mässan i Ängelholm.
  Ha det riktigt bra!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 4. Säg till om ni vill ha resesällskap till Österlen nån gång, det är ett så speciellt ställe, liksom inte Sverige längre.........
  Och så bra att ni gör damm, jag kommer att följa för att lära mig allt :)

  SvaraRadera
 5. Spännende. Ser fram mot att få se det i verkligheten när det är klart.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Härligt, nu ser jag att vattnet börjar komma på plats också./Lotta

  SvaraRadera