söndag 12 september 2010

Giftig!

Vissa år sår jag Ricin (Ricinus cmmunis) det gjorde jag i år och får plantan bara tillräckligt med fukt och näringsrik jord blir den närmare 2 meter hög och vid på en säsong:) Det är en oerhört pampig växt som kräver gott om utrymme men, och det är ett stort MEN den är giftig. Det är väl egentligen fröna som är giftigast, dubbelt så giftiga som kobrans gift. Men den är så vacker så jag har odlat den ändå. Det kan däremot vara svårt att få tag i fröer för många fröfirmor säljer den inte längre. När den blommat över och frökapslarna vid denna tiden visar sig är den riktigt vacker.Som små konstverk eller hur? I dessa små taggbollar ligger fröerna, ett frö i varje "boll".

9 kommentarer:

 1. Det gör ju inget att den är giftig.. så änge man inte äter det och det gör man ju inte.
  PÖSS!

  SvaraRadera
 2. Man får låta bli att stoppa den i munnen//Britt

  SvaraRadera
 3. Det är ju helt fantastiskt vilken växtkraft som finns i denna planta! Jag visste inte att den var SÅ giftig. Visst är det den som man gjorde ricinolja av förr i tiden som man tvingade i barn som hade ont i magen?

  SvaraRadera
 4. Jo C, ricinolja utvinns av denna växt.

  SvaraRadera
 5. Men visst är et väl fröerna som är det enda som inte är giftigt på den, med tanke på ricinoljan? Men vacker är den hur som helst!
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 6. Christer: enligt Wikipedia är det fröna som är giftigast. Men jag har ingen aning och jag tror inte jag vill testa heller:))

  SvaraRadera
 7. Tänk att du får upp den till 2 meter!!. Ja, den är väldigt vacker, speciellt just nu, i september.
  Och i motljus.
  Ha det gott.
  Ann

  SvaraRadera
 8. Jag blev också förvånad att den var så giftig med tanke på ricinolja. Därför läste jag att man pressar fröna och kokar ur med vatten eller alkohol på något sätt så det giftiga proteinet försvinner. Vad man kan komma på!

  Växten är ju verkligen vacker. Bilderna visar den rättvisa.

  SvaraRadera