måndag 4 april 2011

Värre än vi befarade:(

Idag fortsatte vi i Oxelrabatten (vi kallar den så eftersom det fins en vitoxel där) ni ser den höger i bild. Som ni ser är det en rätt stor och långsträckt rabatt och det var/är i den här rabatten som vi har sork:( Det var ännu värre än jag befarade, snyft hela rabatten är mer eller mindre underminerad så på vissa ställen sjönk foten ner 20 cm. Såå mycket som är totalförstört en stor rugge med brunpimpinell, irisar drakmynta, strålrudbeckia och blåsippor. En del har jag försökt att kruka upp och ska se om de klarar sig men jag tror tyvärr inte det;( Det sorgligaste är ändå att under vitoxeln är det en krater. Det är ju tjäle en bit ner så vi ska se lite senare om vi kan trycka till och fylla på med mer jord. Har vi tur så har inte hela rotsystemet skadats. Nåväl det är inte mycket att göra åt eländet men så här såg det alltså ut när vi började i dag.
Så här såg det ut i eftermiddags när vi var klara.
Här är en bild tagen från andra sidan.
Vet inte om det syns så bra men detta Carexgräs är liksom upputtad och befinner uppe på en stor jordhög:( Vitlök skulle visst verka avskräckande läste Göran någonstans så nu är hela rabatten vit, fördelade ut 500 g vitlökspulver över allt ihop så nu stinker det vitlök ute:) Hoppas att det hjälper.

14 kommentarer:

 1. Nej, usch, så trist!
  Har förstått att det har varit ett riktigt rättår....
  Håller tummarna för att Vitoxeln inte har farit illa och att perennerna tar sig.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Sorkar kan orsaka mycket skada. Jag överlevde det och jag vill inte det för någon. Lycka till i kampen mot dem, och förhoppningsvis du inte förstöra. Yours

  SvaraRadera
 3. Peppar, peppar.... jag köpte en solcellsdriven sorkskrämma på Jula för några år sen o har sen dess väldigt lite problem med sorken... Däremot har jag jordråttor uppe runt huset o jag undrar vad som ska komma upp av alla lökar jag satte i pallkragarna efter söder-gaveln... Där var massor av gångar när snön tinade bort!
  Hoppas det mesta klarar sig trots allt....
  Tröstekramar/Nina

  SvaraRadera
 4. Usch så trist. Om ni hittar nya hål kan ni lägga råttgift i dem (betad säd). Täck sedan över hålet med en sten eller tung kruka, fyll på med mat tills de slutar äta. Det funkar. Sorkfälla kan också ta en och annan, men för oss var giftet effektivare.

  SvaraRadera
 5. Ska omedelbart köpa råttgift, för det här var inte roligt:( Vi satte ut sorkskrämmor (sådana som piper)i höstas men det verkade inte ha någon effekt alls.

  SvaraRadera
 6. Lessen men jag är ganska övertygad om att vitlökspulver inte har någon effekt (håller ju på att läsa in mig på vitlök som du vet och skulle något funka så är det eventuellt färska krossade klyftor men de förlorar effekten efter något dygn).
  Om du googlar på "bekämpa sork" hittar du en hel del uppslag. Särskilt bra tycker jag att denna länk är: http://www.alltomtradgard.se/forum/view-thread.xml?thread_id=282964&forum_id=13&offset=38404&view=

  Lycka till!/Laila

  SvaraRadera
 7. Jag förstår dig - det är ju så tråkigt när sånt händer. Man blir så frustrerad och har inte ens någon man kan bli arg på;)
  Hoppas råttgiftet hjälper. Att plantera allium i utkanten av rabatten som ett staket kan ha effekt, men inte alltid. Tror mer på råttgift när det är så här illa.
  Håller tummarna för vitoxeln och dina uppgrävda perenner.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Man blir sååå ledsen ;(
  Man kan trösta sig med att mycket brukar faktiskt klara sig.
  Ken

  SvaraRadera
 9. men sååå trist. Sorkar gillar vi inte.Hoppas perennerna och oxeln klarar sig.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 10. Tack för alla era tröstande ord och tips. Laila innerst inne så tror nog inte jag heller att det hjälper;) tack för länken. Men i morgon är en annan dag och kanske den värsta chocken och ilskan lagt sig då:)

  SvaraRadera
 11. Vad ledsamt och tråkigt. Säger som Linda :-)
  Hoppas att det stora fina trädet klarar sig.
  Tack för din kommentar om artikeln.
  Ha det gott trots allt.
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Men så trist!!! Använder samma uttryck som Linda ;) Jag skall inte gnälla på rådjuren, det finns ju värre.......
  Hoppas något av det krukade klarar sig i alla fall.
  Fy vilket trist väder det var idag, det som var så skönt igår *suck*.....
  Kram ♥

  SvaraRadera
 13. Kalciumkarbid finns på Granngården. Ser ut som små stenar. Hälls i sorkhålen och bevattnas och då bildas en illaluktande gas (mkt brabfarlig!)

  SvaraRadera