fredag 26 februari 2010

För den lilla trädgården eller...........................

En liten buske som jag vill slå ett slag för är Prunus cictena (Svartplommon) Det är en helt perfekt liten svagväxande dvärgbuske som inte blir mer än ca 1,5 meter hög. Den har mörkt rödbruna blad och de allra ljuvligaste blommor på våren nästan innan bladen kommit. Denna bild är från maj förra året. Det vill ha soligt och väldränerat och ska vara härdig till zon 4. Den är ju perfekt att ha som kontrastplanta i rabatter med annan bladfärg eftersom den inte blir så stor. Även för de som har en liten radhusträdgård är den ju perfekt. Har sett olika "träd" av svartplommon då är de ympade på olika höga grundstammar och det kan ju vara ett perfekt litet träd där det passar.Min har nog hamnat lite fel för den har kommit lite i skymundan av andra buskar. Så den ska jag nog försöka att flytta till våren om den överlevt denna vinter.

9 kommentarer:

 1. Jättefin buske!
  Ha en bra dag!
  /Christina

  SvaraRadera
 2. vilken fin buske..men tyvärr inte härdig här.Kram Berit

  SvaraRadera
 3. Jag hade planterat min bakom båten och där syntes den knappt men sommaren för två år sedan, då flyttades den upp i trädgården och jag håller med om att den är jättesöt med alla små rosa blommor.

  SvaraRadera
 4. Snyggt när mitten matchar blad utsprånget i färg.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Kan kanske vara nåt o ersätta spireabuskarna med. Verkar inte bli så vidlyftig neråt....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 6. Läcker!
  Tror du den passar att krukodla? I stor kruka. Är det från Tommy A?
  Hur mår alla de små?
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Birgitta: Jag tror den går alldeles utmärkt att krukodla. Kommer inte ihåg var vi har köpt den. De små mår bra:)) Var och tittade till dem förut. Ha en fin helg du med.

  SvaraRadera
 8. Nog skulle jag må om det funnits en sådan här... fast å andra sidan är jag rätt nöjd ändå.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Jag bara älskar träd, buskar och blommor och du ger mig inspiration att våga ta itu med det! Fick en sådan kick av ditt förra inlägg! Så nu är det bara att få maken att kärra sten =)

  Kram Anita

  SvaraRadera