torsdag 25 februari 2010

Så gör vi:)

Så här gör vi när vi gör nya rabatter;) Detta är från 15 maj 2007. Först hämtar Göran sten från ett ställe där vi har stenar liggande till framtida behov. Han kör med skottkärra så den skottkärran har snart sett sina bästa dagar. Nåväl efter att ha kört såpass många kärror med sten att han känner att han har ett urval till att börja med så lägger han första stenen, direkt på gräsmattan. Efter att ha stått och tittat i olika vinklar och i huvudet bestämt sig för vilken form landet ska ha börjar han att "skapa" vi gillar båda lite böljande former på rabatterna så ena sidan är rätt given för där följer han formen på rabatten mitt emot eller rättare sagt han följer den "motsatt" alltså där den gamla rabatten buktar in låter han den nya bukta ut. Så håller han på tills han kommer till den sten som blir ändstenen. Då kollar han åter sin "ritning" som han har i huvudet:) 
Änden på rabatten närmast häråt lät han vara rätt smal för att låta rabatten bli bredare lite längre fram. Anledningen till att det blev så pass oregelbundet var ju också att det redan var planterat en del i gräsmattan så de fick han ju ta hänsyn till. Från början hade han tänkt sig en form som ett vikingaskepp, men det blev inte riktigt så;)) Men av den anledningen kallas rabatten för "Båten" haha det är nog ingen mer än vi som fattar varför. När "Båten" var klar lade vi markduk direkt på gräsmattan lyfte alla stenar för att få in markduken under och fyllde på med grus/sand. Grässvålen inne i "Båten" vändes och vi fyllde på med hästgödsel, torv, grus och köpejord (4 säckar för 100:-) Vi lyfte också upp de redan planterade växterna lite. Sedan lade vi täckbark överst. Denna bilden är från maj 2008 och här har det redan tillkommit en hel del växter.
Så här såg det ut den 18 maj 2009. Det är svårt att se men det är i det närmaste fullt nu:)) Men många av växterna syns lite dåligt eftersom de inte kommit upp så långt som Hosta,dagliljor och lite annat smått o gott. Lite till kan vi nog plutta ner till denna våren/sommaren. Gräsmattan till höger om rabatten är numera grusgång även den och hostarabatten utefter husets gavel som finns till höger utanför bilden blev då breddad rejält så att det får plats ännu mer hostor:)) Ja så gör alltså vi när vi gör nya rabatter: Jag säger vi, men det är som vanligt ni vet jag är arbetsledare och tittar på när Göran sliter:)) Bra att kunna sitta så här och drömma sig bort . Jag vill nämligen INTE titta ut genom fönstret för nu vräker snön ner igen:( 
Undrar jag om det blir töväder snart som de sagt. 

12 kommentarer:

 1. Så himla fint och så praktiskt! Det blev jag inspirerad av.

  SvaraRadera
 2. Visst är det himla kul att kolla bakåt på det man gjort. Å du, den där rabatten är ju full så nu måste du (hihi jag menar Göran) göra en till rabatt...visst :))Tänk på att sommaren är lång och det blir många tillfällen till nyförvärv...eller hur.
  Nu måste jag leta bilder och blogg-visa hur JAG gör...hm, det är inte jag som gräver alltså.

  SvaraRadera
 3. Det är smart att planera lite i förväg. Som hos dig, så är ju jag arbetsledare och min äkta hälft är knegaren som får hantera spaden. Åh, vad kul att göra rabatter!!!!

  SvaraRadera
 4. Så där gjorde jag ungefär när jag gjorde den övre delen av min stora murrabatt.... Men jag slarvade med att lägga markduk under stenarna så det får jag sota för nu.....
  Nästa gång kommer jag bli mycket petigare....
  Jag måste grunda med tjocka lager med tidningar eftersom här växer stora björkar runt om på hela tomten, kan väl kanske hålla dem stångna några år.... Vill inte såga ner dem!
  Vilken lycka o ha en egen grävare ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Hallåj, kul att se att andra än jag gör på detta sätt. Man ska ta tillvara allt, å grässvålen blir faktiskt till jord såsmåningom. Fast jag använder inte markduk utan ett ganska tjockt lager tidningspapper över gräset och sedan fyller på med jord uppåt( till kanten som gjorts av torvblock eller annat) Efter ett par månader går det utmärkt att plantera i den nya rabatten.
  Er rabatt ser toppenbra ut...!
  Kramar Ullis

  SvaraRadera
 6. va fin Båten blev...du har tur du som har en som rullar sten, jag får göra det mesta själv numera så det blir mindre stenar nu

  SvaraRadera
 7. Jag kanske var lite oklar förut, jag har ingen markduk i rabatterna utan bara på grusgångarna:)) Kul att se här att det är fler som gör som vi;)

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig rabatt ni gjort! Så fint med alla stenar...det passar så bra med sten i trädgården. Jag är lite avundsjuk på er som har så mycket sten. Det är något som jag saknar! Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 9. Jättefint! Undrar om jag skulle kunna få min man att flytta stenar? Ska göra ett försök, om jag får tag i sten.
  Ha det riktigt bra!
  /Christina

  SvaraRadera
 10. Blir så avis när du berättar hur din man gör.
  Vilken rabatt...sedan.
  Förstår att den blev full ganska fort.
  Vad blir nästa rabatt?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 11. Det verkar som om man får MYCKET MER gjort i trädgården om man har en gubbe som är intresserad. Min börjar nu - efter 30 år och flytt till Gotland - bli lite halvintresserad i alla fall. I höstas var han riktigt duktig och hämtade och la ut en massa grovt grus i vår lilla slänt. Och i vår lär han få en massa att göra!
  Tyvärr gillar han inte att jobba i trä, han är tekniker och gillar metall, annars hade jag en massa kul på gång. Så var rädd om din Göran, han är värd sin vikt i guld!!

  SvaraRadera
 12. Så fint!
  Känner igen det där med att anpassa formen efter växter som redan satt ner bopålarna... Vi har också mycket sten i vår trädgård och jag gillar det jättemycket.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera