lördag 13 februari 2010

En syn att stilla bedja om!

Sorbus 'Dodong' (Ullungrönn) är ett i mitt tycke mycket vackert träd som nästan ger ett exotiskt intryck på våren när det första bladen kommer. Eller vad sägs om detta utspringet?
Så här kan man läsa om den i Rune Bengtssons beskrivning från SLU/Alnarp:
Ursprung/härkomst
Sorten ’Dodong’ har utvalts bland plantor uppdragna ur frö som Tor Nitzelius insamlade 1976 på den Sydkoreanska ön Ullung-do (Nitzelius 1990). Den är resultatet av urvalsarbete i flera popula-tioner som genomförts på Alnarp. Sorten har fått sitt namn efter hamnen på ön. Ullung-rönnen fördes först till Sorbus commixta men man anser nu att den tillhör en ny, ännu ej beskriven art.

Det finns andra typer av ullung-rönn i handeln. Sortnamnet ’Dodong’ får bara användas på den från Alnarp distribuerade och E-märkta klonen.

Starkvuxen kan bli 10 meter och med stora blomställningar. Bladen är stora, gröna och glänsande för att senare på hösten få en otroligt vacker höstfärg som för övrigt de flesta rönnar får. Bären som sitter i stora klasar är orangeröda och är för ovanlighetens skull inte runda utan päronformade. Detta foto är från den 24 april 2009.Här är ett foto på bärklasarna på hösten.

9 kommentarer:

 1. Den måste väl vara alla rönnälskares favorit! Den är så himla fin.

  SvaraRadera
 2. Detta är ett av mina önsketräd! Härliga bilder du visar, nu vill jag ha den ännu mer.

  SvaraRadera
 3. Tycker också om ullungrönnen - så mycket att jag har två. De ska bli våra "hängmatteträd". När de blir stora har vi kanske tid att ligga i hängmattan...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 4. Det var verkligen en vacker start på rönnen (fin bild).
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Tror det är dags att kolla härdighetstabellen...hade på förra stället en pärlrönn, blev där Ok. Ullungrönnen lockar!!

  SvaraRadera
 6. Det står ett praktexemplar på Norrviken - den är helt underbar året om!

  SvaraRadera
 7. jag har den och den klarar sig galant här upe..gillar sorbus släktet mer och mer..föll för carmencita ifjol så den blir nog ett inköp i år

  SvaraRadera
 8. Undrar om den gillar o växa på mina kalkrika ängar.... Otroligt vacker är den i vart fall!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera