lördag 20 februari 2010

Långblommare!

Nu idag när snödrivorna efter gårdagens,nattens och för all del dagens snöoväder ligger som meterhöga vita vågor i trädgården och det är allmänt olustigt väder att vistas ute i. Då sitter jag här och längtar till att åter igen få ta ut alla mina älskade fuchsior:)) Många av dem blomar för fullt redan inne i "stallet" men långt ifrån alla. De är bara de som jag tar sticklingar på som jag "drar" igång i Dec-jan. Fuchsian är nog den mest ultimata sommarblommaren. Har man som jag möjlighet att dra igång dem tidigt så har man blommning från maj - oktober (november) det beror på hur kallt det blir. Några frostgrader ett par nätter klarar de men sen måste de in.
Som enbart sommarblommor är de utmärkta att plantera i rabatterna där de då knappast behöver vattnas eftersom de skaffar sig ett enormt finmaskigt rotsystem som letar vatten själva. Sniglarna äter inte på dem och de klarar sol om de har fått vänja sig långsamt. När hösten kommer så kan man ju bara låta dem stå kvar ute om man inte har möjlighet till vinterförvaring. Att inte unna sig några av dessa skönheter för att de "måste" övervintras frostfritt är ju helt absurt:) Är de krukplanterade vill de gärna ha lite halvskuggigt men det är mest för att de annars torkar ut lätt i solen i en kruka, och uttorkning gillar de INTE. Nej, fuktighetshållande, porös jord vill de ha. Plockar du bort vissna blommor och bär så blommar de ännu mer. Bären och blommorna är för övrigt ätbara;) blommorna är väl inte det godaste men fin dekoration på en sallad. Bären kan du faktiskt göra sylt av. Exklusivt så det förslår "Ta gärna lite Fuchsiasylt" 
Här är några av mina uppstammade i bakkant och några andra i framkant.
Den absolut vanligaste sorten är nog 'Beacon' en kraftigväxande upprättväxande sort som kan bli enorm på ett år i en rabatt där den får både rikligt med näring och fukt. På bilden en 'Beacon' på "friland" denna har dock några år på nacken. Den gräver vi upp på hösten.
Här är ytterligare en vacker sort som heter'Walts Jubelteen' Detta är mina så kallade "Moderplantor" 
En av mina absoluta favoriter som jag måste ta sticklingar på varje år på grund av efterfrågan är 'Celia Smedley'
' Rose of Castille' är inte dum den heller:) Ja, detta var några av mina älsklingar. I år har jag även utökat samlingen med ett 20-tal nya sorter. Ska bli spännande att se hur de utvecklar sig.

10 kommentarer:

 1. Oj, oj vad fuchsior du har och vad stora de är! Du är nog en sån däringa Fucsiaexpert!! Efter den egendomlig fuchsiadöden förra våren, ska jag åter börja med dessa läckra blommor. Ska beställa från Wibrant en del sticklingar - värsta är att jag vill ha alla.......

  SvaraRadera
 2. Underbara fuchsior! Hur gör du för att få dem så stora? Mina växer dåligt och några stryker med varje vinter. Har väl inte så gröna fingrar, helt enkelt!
  /Christina

  SvaraRadera
 3. En Celia Smedley har jag, med anor från Alen.
  Gillar när fuchsiorna varit med några år och fått ålder och 'egen' stil.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Christina: Jag planterar upp i större krukor eftersom de växer, alltså aldrig för stor kruka från början. Gödselvattnar med flytande blåkorn.Vinterförvaring: klipper ner dem en liten bit och tar bort ALLT grönt, mörkt och svalt ca 5-10 grader. Vattnar endast ytterst lite vid jultid ungefär, mer eftersom man ser att de börjar att grönska. Sen vet jag inte vad jag mer gör:)

  SvaraRadera
 5. Villken blomster prakt! vilka fina exemplar du har.
  Ha det bra i snöstormen
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Ojojojojoj, jag är helt mållös. Varför har jag aldrig tänkt på att plantera ut dem på friland? Så mycket jobb jag hade sparat då - och så fina de blir! Det ska jag definitivt göra i fortsättningen! =)

  SvaraRadera
 7. Jösses vad mycket fucsior du har. Det blir många sticklingar varje vår :)

  SvaraRadera
 8. Tack för underbara bilder! Just idag behövs allt som kan pigga upp..Vilket oväder!Inte ens hundarna vill gå ut. Har börjat väcka mina pelargoner, men det lär ju dröja lääänge tills de kan få flytta ut! Maritha

  SvaraRadera
 9. Men du vilken samling... hur gröna fingrar har du?
  Ha dem på friland var ju en lysande ide.
  Ja du varje dag skall man lära sig något nytt.
  Jag har ju inte så gröna fingrar precis..
  Har du en massa fina julrosor i ditt förråd?
  Jag har en massa fina snödroppar iallafall.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Oj, oj, oj vackert så det förslår! Jag älskar fuchsior och köper nya sticklingar varje år.
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera