torsdag 4 februari 2010

Fult men nödvändigt!

Tidigt på våren så fort vädret tillåter brukar vi sätta ut pallkragar på "plattan" vid växthuset. Där ställer vi ut alla krukor med perenner som vi övervintrat i "stallet". På dagarna får de på så sätt växa med/i dagsljus och på natten rullar vi över vassmattor mot ev, frost. På så vis har vi färdiga, avhärdade plantor rätt tidigt på säsongen om någon besökande eller vi själva vill plantera något:) Nackdelen är att det inte ser speciellt vackert ut. Vassmattorna är gamla (fådda) och släpper en hel del vass runt omkring och det ser allmänt väldigt stökigt o trist ut. Men ändamålen helgar ju medlen sägs det ju:) Nu hoppas jag att det blir sista våren i år då vi ska bygga en plankomgärdad gård på baksidan "stallet" där vi kan ha våra plantor och frösådder på avhärdning/tillväxt nästa år:) Det ska bli så roligt att kunna göra det snyggt runt växthuset nästa säsong med lite fina krukor och någon sittplats kanske.
Denna gång är också full av diverse pallkragar, backar o krukor. Kan vara lite jobbigt att ta sig förbi emellanåt. Rakt fram här ser ni trappan upp till de nya Rhododendronplanteringarna som vi (Göran) håller på med.
Här blommar Fagertraven (Arabis caucasica) som jag sådde för några år sedan. Den är så tacksam för den blir trampad på och misshandlad på många olika sätt men ändå blommar den så fint varje vår och sedan är den som en tjock grågrön matta som väller mellan stenarna. Lite högre upp till vänster............
planterade jag en rosablommande Fagertrav som jag hittade på en plantskola. Den hoppas jag ska sprida ut sig lika mjukt och böljande som den vita. Om 3 månader hoppas jag få se dem igen för just nu är det ett minst 25 cm snötäcke över. Har jag tur så blir det lite tidigare:))

11 kommentarer:

 1. Tvärtom, så blev jag ju väldigt inspirerad av pallkragarna på asfalten.
  Så fiffigt ni gör och i mina ögon mycket, mycket snyggt. Åt det råa hållet, men det är ju fint, då får det gröna spirandet verkligen komma fram:-) Ordning och reda ser det i varje fall ut som på bilderna. Tack!

  Hillevissan

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du hittade till min blogg Hillevissan och att du tyckte att det var snyggt:) Där ser man ju tydligt att smaken är olika;)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är helt OK med pallkragar när det gäller odling. Själv har jag målat våra med Falu Rödfärg, mest för att jag tycker om färg! Vad fin din fagertrav är. Jag storgillar marktäckare, men jag har inte haft någon tur med just fagertrav. Får du svarta baggar på dina?

  SvaraRadera
 4. Rosnettan: Jo jag har inget emot pallkragar heller men eftersom vi inte har de där permanent så blir det inte så snyggt. Jag har aldrig sett några baggar överhuvud taget på fagertraven. Äter dom av den eller?

  SvaraRadera
 5. Vad flitig du verkar vara som driver upp så mycket.
  Vad glad för att du endast har 25 cm vi har 80 cm.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Pallkragar är ett otroligt bra påhitt, kan användas till mycket. Och snygga kan dom bli också om man laserar dom i nån passande färg!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det är jättevackert!!!!!!!!!!!!!
  Inte alls fult, för det är där allt börjar.
  Säg den trädgårdsnörd som inte uppskattar pallkragar med växter.....mumma för ögonen.
  Tack för din underbart fina kommentar och tröstande ord. Du vet verkligen hur det är att älska en katt. Jag blev väldigt rörd av dina ord. Tack!!!!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 8. Wow,vilken trädgård!Agneta

  SvaraRadera
 9. nån gång ska jag se din trädgård Live...jag gillar den jättemycket!!

  SvaraRadera
 10. Men hallå där, det ser ut som odling i riktigt stor skala. Är du säker på att det inte är en plantskola du driver? =)
  Jag tycker det ser mycket bra ut. Lite drällande vass kan man väl stå ut med... Det är ju innehållet i kragarna man är intresserad av! =)

  SvaraRadera
 11. Jag blir allt förtjust i dina härligt slitna pallkragar, det ser faktiskt ut som en riktig potage utanför växthuset ;) Åh vad jag önskar jag hade mer plan yta.... :)

  Spännande med byggandet av R-planteringarna och en trappa! av natursten som jag är så förtjust i! Jag har verkligen fått blodad tand vad gäller trappor så om kvällarna sitter jag och planerar hur de skall byggas, var de skall byggas och hur jag skall samla in materiel :) Så nu får banne mig snön snart försvinna! Jag vill gräva...... :) Ha en skön fredag, :=

  SvaraRadera