onsdag 3 februari 2010

Träd..............trädgårdens höjdare!

Träd är ett måste i en trädgård tycker jag. Har man en liten trädgård kan det ibland vara svårt men det finns träd även för dem. Acer (lönn) är ett träd/buske som har bra storlek tillhör kanske inte de mest härdiga men det finns ju en del att välja på om man bor i de lägre zondelarna av landet:) Detta är en Acer palmatum 'Dissectum' eller 'Garnet' (Japansk fliklönn) lappen har försvunnit så jag vet inte säkert. En mycket vacker liten lönn som blir ca 2-3 meter. Den växer dock långsamt. Har ett "överhängande" växtsätt. Vår står i en slänt och passar alldeles utmärkt där med sitt växtsätt.
Acer negundo 'Kellys Gold' (Gulbladig asklönn) är en buske/träd som kan bli 3-5 meter. Vi valde att låta en stam bli kvar så att det blir ett träd. Den ska klara zon 1-4 i sol/halvskugga. De flesta lönnar vill nog i alla fall ha det lite skyddat för vind.
Denna lilla goding är köpt i Tyskland hos Hachmann men den går säkert att få tag i här hemma också. Det är Acer palmatum 'Kotohime' (Japansk dvärglönn) och så här vackert utspring har den på våren, fotot är taget i april. Den blir inte mer än 1 meter och är härdig i zon 1-2 i sol/halvskugga. Vår får sol endast under någon timma på morgonen.
Så här ser den ut i oktober.
Den sista bilden är Acer palmatum 'Orange Dream' (Japansk lönn) och den blir 2 meter i zon 1-2. Bilden är från utspringet i april men den behåller mycket av det gula i bladfärgen senare också. Vi har några fler lönnar men de har jag inga foton på upptäckte jag. Får försöka att åtgärda detta till sommaren:) Sorbus släktet (rönn bl.a) är ett annat trädsläkte som vi gillar men det kan jag visa en annan dag.

11 kommentarer:

 1. Många vackra träd du har i din trädgård. Hur klarar acrarna den här vintern tror du?

  SvaraRadera
 2. Hej Rosnettan:) Hoppas att de ska klara av den det är ju i alla fall mycket snö som skyddar mot kylan. Men det återstår att se till våren:)

  SvaraRadera
 3. Jag älskar japanska lönnar! Har lyckats samla på mig några stycken, men fler blir det.
  Jag tror du har helt rätt på den översta bilden: det är en 'Dissectum Garnet'. (Inte eller, alltså) =) Den har jag också - har fotat den idag så den kommer nog på inlägg ikväll. Liknar förstås inte riktigt som den ser ut på din bild just nu....

  SvaraRadera
 4. Tack Helen;) Har googlat lite förstår du och av bladformen att döma så misstänkte jag att det var 'Dissectum' , 'Garnet' stod på ett annat ställe så jag fattade inte att det vara samma haha. Tur man har blivande trädgårdsmästare i vänkretsen som kan hjälpa en förvirrad själ!

  SvaraRadera
 5. För att vara riktigt korrekt så heter din lönn förmodligen A. palmatum dissectum `Garnet´. Säger en som odlat en hel del sådana här tidigare, både på tomten i Stockholm men framförallt som bonsai. Numera har jag endast tre stycken japanska lönnarna, dom är ju inte så förtjusta i kalkhaltig jord.
  Däremot har jag en Acer negundo `Variegatum´- vitbrokig asklönn - som egentligen skulle varit en`Flamingo´(rosa-vit-grönbrokig) som växer som rena ogräset. Har också stammat upp den och nu är den som ett litet träd - bara på tre år!

  SvaraRadera
 6. Jag lyssnar och lär Susie:) Just 'Flamingo' har vi funderat på men det verkar som om så många har problem med att de hela tiden får klippa bort gröna grenar så vi har inte köpt någon ännu:)

  SvaraRadera
 7. Visst är lönnar fina. Synd att vi har så liten tomt.
  Flamingo finns hos Tommy ;-)) men det vet ni säkert.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Ja, det är verkligen vackert med de "små" lönnarna. Att det växer långsamt passar mig för jag har ju så litet ;) Jag har den röda du visar på första bilden, en flikig-grönbladig och en flikbladig vars färg jag inte minns.... orange tror jag... måste läsa på listan :)

  Ni ser ut att ha en stor, härligt trädgård och det är så roligt att läsa om hur de blev till, tankar och fullföljande. Ni ser ut att bo nära havet? och har då tomt ända ned till vattnet? Ser så fint ut och jag hoppas jag kan komma på besök en dag :)

  Ni har också fått en massa snö? Jag som alltid gnäller om att vi aldrig har vit vinter här i stan - jag skall vara tyst nästa år ;) Men det är mysigt trots vår längtan efter våren :)

  Ha det så gott, kramen :)

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga lönnar du visar. Härliga bilder och titta på i stället för snöeländet. Dottern blev fundersam och undrade om du hade det så här nu. Jag sa att bilderna var från i somras (annars skulle jag bli avundsjuk, alltså om du hade det så nu).

  SvaraRadera
 10. Finfina lönnar!
  Jag köpte en 'Flamingo' i höstas och nu är jag rädd att den fryser ihjäl. Jag hägnade in den med nät och fyllde utrymmet med löv, men när det är så här kallt hjälper det nog inte. Det är bara att hålla huvudet kallt (inga problem den här vintern...) och vänta och se.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 11. Oj vad mycket fina träd ni har. Du har nog rätt i att en trädgård utan träd, då är det något som fattas. Det hörs ju på namnet. Själv har vi "bara" fruktträd, men de är vackra de också. Vackra höstfärger.

  SvaraRadera