torsdag 18 februari 2010

En häftig växt!

I år har jag sått Ricinus communis (Ricin) igen. Växten tillhör törelsläktet och jag tycker att det är en otroligt spektakulär och vacker växt om än giftig. Ja, växten i sig är nog inte så giftig utan det är fröna som är oerhört giftiga. Dessa frön är som små konstverk tycker jag, dödliga kostverk men ändå:)) Jag sådde 4 st frön den 9 februari. De hade då legat i blöt i ett dygn, vilket är viktigt. Efter knappt 4 dagar började det gro. I dag 10 dagar senare är det dags för första omskolningen. 
Det är nödvändigt då de växer så oerhört att de snabbt får näringsbrist. Kolla på bladet närmast som börjar bli lite gulådrat. 
Titta vilka rötter efter endast 10 dagar:) Jag gör som med tomatplantor jag planterar "ner" dem djupt i nya större krukor. 
Här är de omplanterade och när de efter hand växer så ökar jag krukstorlek. När tredje blad paret kommer, toppar jag dem efter det andra bladparet så grenar de sig bra. Jag brukar så fyra för jag lämnar två stycken till svärmor som gärna vill ha. För ett par år sedan hade hon en planta som blev närmare 3 meter hög och det är ingen överdrift den var å andra sidan väldigt smal och ranglig.. Mina blir dock inte så höga utan runt 2 meter och nästan lika vida. De blommar i augusti-september med relativt oansenliga blommor som går i gulgrönt. Det blir sedan som små klasar av kastanjelika "taggbollar" i storlek som en 5 krona. Dessa blommor är vinröda och mycket vackra. Det är i dessa "taggbollar" som fröna finns. Jag har dock aldrig lyckats att så från egna frön utan jag har köpt från Thomsen & Morgan.
Här är ett foto av Ricinen från 2008. Året innan hade vi haft en som vi övervintrat inne i "stallet" men den blev så enorm att vi inte kunde ta in den. Stammen var ca 10 cm i dia meter och Göran fick såga ner den på vårvintern 2009:))

4 kommentarer:

 1. Det blir en rejäl planta till slut.
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Har sett dem här o där men inte kommit mig för o så dem.... Kanske skulle jaga reda på lite frön....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Otroligt läcker växt! Jag vågar inte riktigt så än, för de växer ju så in i helskotta. Det gör jag nog i mars.

  SvaraRadera