lördag 27 februari 2010

Fjärilsflykt!

Detta lilla träd ett dvärgkörsbär Prunus incisa 'Kojou - No - Mai' inköptes på en bussresa till Tyskland och Hachmanns för några år sedan.  Namnet 'Kojou - No- Mai' Betyder fjärilsflykt eller något sådant på Japanska.Historien är att den stod i en kruka på disken och hade precis börjat att blomma. Ett par grenar var avbrutna men det gjorde ingen för den var så bedårande söt. Alla medresenärer handlade som galningar så även vi:) Men jag sneglade hela tiden på det lilla trädet. Till slut frågade jag tjejen i kassan vad det var för ett träd och om det var till salu. Ja visst sa hon men det är några knäckta grenar så du kan få köpa det för 19  euro istället för 35 som det kostade innan det blev skadat. Jag slog till omedelbart naturligtvis och ni skulle sett minen på den tjejen som precis betalat sina växter innan mig. Det har jag också tittat på men jag trodde att det var dekoration bara sa hon. Hon frågade kassatjejen om det fanns mer men det fanns det inte. Jag var så mallig att det var JAG som lyckats att få det:)) Så ni förstår vad barnslig jag är. Det har glatt mig med sin skira vackra blomning varje år sedan dess att några små granar var avbrutna har aldrig märkts av. Det är ett svagväxande litet körsbärsträd med en tät krona. Det vill stå soligt och kan få små svarta frukter men det har jag aldrig märkt. Vacker höstfärg får det också. Härdig till zon 3. Denna bild är från 24 april 2009.
Här är det den 1 maj samma år och som ni ser så har färgerna förstärkts. Det har växt betydligt sedan det flyttade till oss men inte så mycket det har mest fått en mycket vacker grov stam. Båda bilderna bör klickas upp för att man ska kunna se de söta små blommorna.

9 kommentarer:

 1. Gratulerar till ett sådant fynd! Jag förstår att det känns bra. I någon besöksträdgård jag varit i hade man satt upp en liten skylt med "Fjärlisrestaurang", men jag minns inte vilka växter (utom buddleja) som fanns där. Kanske något för dig?

  SvaraRadera
 2. Vilken tur du frågade! Såna kap gör en lycklig länge ;-) Fin blomning o vackert bladverk, då har ni långvarig glädje....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Det är bedårande med alla söta blommor. Ett sånt träd vill jag ha...de orden känner väl ingen igen hahaha

  Jag brukar säga att jag har en fjärilsrestaurang - min buddleja men nu är restaurangen stängd tills jag får tag på en ny buske.

  SvaraRadera
 4. Det gäller att ha mål i mun - och det har ju du! =)
  Jag förstår du är mallig, det hade jag också varit. Det är ett jättevackert litet träd!

  SvaraRadera
 5. Förstår att du glädjer dig åt ditt kap,vem hade inte gjort det. Trädet är jättefint. Underbara blommor.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Tack för lite vårkänsla. (Jag fryser ihjäl efter hemkomsten) Nu får vi bara vänta............

  SvaraRadera
 7. Det var ett näpet litet träd.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Jag har ett sådant som jag odlar i kruka. Har inte vågat sätta det i det fria. Har sett lite olika uppgifter om härdighet, jag har zon 4 här.
  Jag hoppas att det överlevt vinterförvaringen, för jag tycker mycket om det.
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  /Christina

  SvaraRadera
 9. Jag förstår din lycka, att du frågade... Så nöjd!
  Skön söndag, vi har tyvärr tö här...;-) H.

  SvaraRadera