söndag 14 februari 2010

Dags för uppackning!

Imorgon ska jag ta fram mitt paket med denna skönhet som gömmer sig i en finger tjock knöl, den har legat invirad i silkespapper på en hylla i stallets fuchsiarum hela vintern. Men nu är det dags;)) I ena enden av knölen finns det ett "öga" det är viktigt att man är väldigt försiktig med det för det är där som den börjar växa. Man planterar knölen vågrätt i en stor kruka med näringsrik porös sandblandad jord ca 2 cm under ytan, vattnar lite och ställer krukan ljust och varmt.  Skönheten är alltså GLORIOSA superba 'Rotschildiana' (Klänglilja) Det är en exotisk växt från Uganda. Hela växten är giftig (colchicin och gloriosin) alltså kanske inget för småbarnsfamiljer eller familjer med husdjur som vill smaka på bladen men eftersom den är så pass giftig drabbas den sällan eller aldrig av skadeinsekter. Den blir 1.8 - 2.4 meter och kan bli nästan lika vid. Man kan ha dem i normal rumstemperatur men den bör skyddas mot brännande södersol. Den är ju en djungelväxt så den vill ha hög luftfuktighet. Käppar eller annan typ av spalje behöver den för att klänga på. Den blommar i princip hela sommaren. En oerhört vacker blomma tycker jag. Jag har min i växthuset men innan jag kan sätta ut den där så driver jag den inne bland sticklingarna.
Då blommorna slår ut är de röda och gula så som synes på de två övre blommorna. De står sig jättelänge men sedan börjar de att "fälla ner" sina kronblad så att blomman blir "Platt"(de två nedersta blommorna) samtidigt som de blir mer och mer enfärgat vinröd/röda. Eftersom detta "fenomen" infaller under hela säsongen och det hela tiden kommer nya blommor blir det en mycket vacker effekt.

10 kommentarer:

 1. En sådan måste jag nog skaffa mig! Har tittat lite "snett" på dom länge, men jag tror nog att jag kan ha en sån här klänglilja ute på stora altanen under tak, ljust med inte i direktsol. Man vill ju ha lite nytt varje år, fast jag hoppas ju att gubbens bougainvilla har överlevt ute i "holken" (gamla soprummet han isolerat så man kan justera värmen samt satt in belysning i). Vattnade den idag och den hade några enstaka blad kvar faktiskt!

  SvaraRadera
 2. Inget för mig med nyfikna små fingrar och en sugen vovve...

  Men ett fint inlägg!

  SvaraRadera
 3. Visst är den vacker!
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 4. Den skulle kanske gilla o bo innanför min glasvägg mot väster i badrummet..... Får jaga reda på en knöl ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Hmm kanske något att ha i växthuset vad tror du om det?
  Undrar om man kan köpta en sådan nu.. och var.
  Har sett dem i blomsteraffärer men aldrig i en trädgård. Den är så vackert...
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 6. Annika de brukar finnas i påsar ungefär så som de säljer vissa dahlior. Plantagen eller liknande bör ha. Jag har min i växthuset.

  SvaraRadera
 7. Den är ju sååå läcker!! Har länge funderat på en sådan, får nog slå till i år. Så den övervintrar alltså helt torrt?

  SvaraRadera
 8. ja Ia-Maria jag tar upp den ur jorden på hösten och lägger den i lite papper och förvarar den mörkt och svalt.

  SvaraRadera
 9. Jättesnygg! Inte fresta nu...........

  SvaraRadera