måndag 15 februari 2010

En annorlunda perenn!

Phytolacca americana (syn. P.decandra) dvs KERMESBÄR är ytterligare en växt som jag gillar skarpt. Det verkar dock som om den inte är så vanlig i odling. Det kan ju bero på att den kräver lite utrymme. Den kan bli upp till 2.5 meter hög och nästan lika vid. Den vill helst ha lucker och näringsrik jord på en halvskuggig vindskyddad plats. Den tål dock sol om det inte blir precis i brännande söderläge. Den odlas nog mest i egenskap av de glänsande svarta bärens skull. Det ser vid första anblicken kanske ut som en buske, men det är det inte. Det är faktiskt en perenn;) Det innebär att den vissnar ner varje höst för att komma igen på våren. Den är otroligt vacker med sina stora klasar av i och för sig oansenliga grönvita blommor men blommorna övergår i bär och det är NU som växten börjar bli intressant. Bärklasarna är först ljusgröna och går sedan över i olika rosa nyanser/stadier och vinrött för att slutligen bli nästan svarta. Alla färgstadier brukar vara representerade på samma gång vilket gör plantan väldigt vacker. Blomningen sker i juli och håller på tills frosten tar den. På våren brukar det ligga som en köttfärgad gegga på platsen men när det är bortrensat så kommer den igång rätt snabbt på våren och når en rätt ansenlig höjd snabbt. Det rekommenderas att vintertäcka den men det har vi aldrig gjort. Men bor man i högre zoner så kan det kanske vara på sin plats. Den ska vara härdig till zon 4.
Här är en bild på blom/bärklasarna i olika färgstadier. Visst är den vacker?. Vi har ju ibland "öppen trädgård" och det är oftast ett stort samtalsämne när de ser denna växt:))

11 kommentarer:

 1. tack tack tack för detta inlägg! När jag får detta av underbara bloggare som dig förstår jag varför jag tycker så mycket om att blogga! Du berikar min trädgårdsvärld!

  Denna perenn var mycket spännande!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att kunna glädja någon;) googla på den en del säger att den är lite giftig andra säger att det går att äta bären så??

  SvaraRadera
 3. Låter som en trevlig växt! Vad har den för krav på PH o sånt? Växter som ger lummighet gillar jag.... särskilt mellan mig o vägen ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Ph värde har jag ingen aning om men hos mig står den i torv o hästskit :)tror att det viktigaste att den får mycket näring då den växer enormt mycket på relativt kort tid på en säsong.

  SvaraRadera
 5. Googlade o på Odla.nu står det att den är lätt o fröså... Har du försökt? Kan man få tigga några frön?
  Nina igen

  SvaraRadera
 6. Har faktiskt aldrig frösått den men om du påminner mig till hösten ska jag se om det går att fixa några frö;))

  SvaraRadera
 7. Ja, den är finfin! Jag hade den variegerade men förra året såg jag den inte så troligtvis gick den bort i min zon 2. Men så snygg att jag kan tänka mig att köpa den igen och sätta på annan plats.

  /Lillianna

  SvaraRadera
 8. jaa den är fin ,jag har prövat den måånga gånger, men tyvärr så överlever den inte här uppe:(

  SvaraRadera
 9. Det var dekorativa kolvar.
  Mariana

  SvaraRadera
 10. ja en sådan ska jag köpa nu när barnen är stora jag fick nästan en sådan en gång men då var min Felix i ätartagen,,två år och smakade allt,så jag vågade inte för den är lite giftig,men visst är den fin ,,den går att färga med garn tyg osv,,har jag läst någonstans,,
  ha en go måndagskväll kram Monica

  SvaraRadera
 11. Kermesbär är en underskattad växt som du säger.
  Har själv ett exemplar som jag fick för ett par år sedan.
  Men den lever en tynande tillvaro med för mager jord förstår jag.
  Men nu skall det bli ändring på det!!
  Till våren skall den planteras i mer näringsrik mylla:-))
  Det är så härligt att titta på din blogg o se vad sommaren har i beredskap:-))
  Det är svårt att tro att det skall bli så vackert o prunkande när man tittar ut.....SNÖ;SNÖ;SNÖ så långt ögat når...

  Men,men var årstid har sin tjusning o vi får glädja oss åt ljuset som har kommit tillbaks:-))

  Nu skall jag ge mig ut i snön med mina nya stavar o få min dagliga dos av frisk luft o motion!!

  Ha det bra!MLK:-))

  SvaraRadera