tisdag 2 februari 2010

Från fyra till ett!

Igår skrev jag om när vi gjorde den nya släntrabatten. Idag ska jag berätta om när vi gjorde 4 st rabattrundlar till en stor rabatt:) Eftersom vi båda gillar sten och grus i trädgården så tog det inte lång tid mellan tanke och handling när vi bestämde oss för detta projekt:) Det som kom oss att börja att fundera var nog att jag inte gillar att klippa gräs, när det sedan blir så här att man ska fram, runt och emellan dessa 4 rundlar ( den fjärde finns till höger utanför bild) så blir det extra jobbigt + att det alltid växte gräs in bland stenkanten som gjorde att man fick gå med trimmer. Då vår trädgård ligger på gammal sjöbotten blir det också väldigt geggigt när det regnar och lite svårt att gå med tex skottkärra för det blir riktiga gångar av lera.  Göran satte igång med att leta stenar som passade och lade ut den nuvarande formen. Det är alltid han som gör "ritningen" i huvudet det är han jätte duktig på. Jag är som vanligt "arbetsledare" det är jag duktig på:)  Så här såg det ut den 28 maj 2007.

Den 16 november 2008 såg det ut så här. När stenkanten var lagd vändes grästorven upp o ner och gödsel, torv,grus och jord fylldes på i den "nya" rabatten. På utsidan lade vi markduk som vi även lade in under stenarna. Sedan fyller vi på med ca 5-10 cm grus/sand. En enorm skillnad att gå på när det är blött i trädgården. 
Här kan man se hur vi gjort grusgångar mer eller mindre i hela trädgården. Det är ett väldigt typiskt beteende hos oss :)  Blir någonting bra i vårt tycke så fortsätter vi. Detta foto är från april 2009. Vi har ju den gröna åkern som Göran klipper med åkgräsklipparen precis utanför häcken så vi har ju det gröna inpå oss ändå. Väldigt skönt att slippa gräsklippningen i trädgården och kunna koncentrera sig på rabatterna som ju också blivit större och rymmer mer växter:))
Här är ett foto från maj 2009 och här syns faktiskt tydligt hur vi dragit ihop rundlarna för där de  är det mer tätt med blommor:) Om man följer den nya stora rabatten på gången till vänster så kommer man till en portal till där en kameleontbuske är tänkt att klättra från ett håll och klematis från det andra.
Här har vi gått igenom portalen och ser då kameleont busken till vänster det ser lite stelt o sterilt ut ännu men förhoppningsvis ska det skapa mer rumskänsla när det är uppväxt. På den andra portalen som syns längre bort är det tänkt att rosen 'Flammentanz* ska klättra. Ja som ni märker så ändrar vi om rätt häftigt emellanåt i trädgården. Men nu börjar det att bli så som vi vill ha det:)

12 kommentarer:

 1. Oj oj vad sugen jag blir på att göra rabatter...
  Vilken trädgård och vilken mångfald.
  Ordning och reda snyggt.
  Blir fint med kleamtis och kamelont som klättrar.
  Ha det gott här är det snöstorm idag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jättefint!!

  Oj vad du jobbar, fantastiskt, det ser underbart ut och inspirerar verkligen till lite eftertanke. Tänk så bra det kan bli med planeringen, att man ofta inte tänker på det från början. Verkligt fint!

  //S

  SvaraRadera
 3. Hej Soldanella vad kul att du hittade in till mig:) Jag känner att jag måste förklara att det inte är JAG som jobbar så hårt utan min käre make:) Vi brukar skoja och säga att jag pekar och Göran gräver, men så är det ju i livet också man kompletterar och inspirerar varandra. Framför allt har vi otroligt roligt eftersom han har lika stort trädgårdsintresse som jag. Men äras den som äras bör:)

  SvaraRadera
 4. Men snyggt blir det, och visst är det bättre utan gräsmatta? Jag har en enda stor "rabatt" på 250 kvm på framsidan. Inte ett grässtrå i sikte - vilket förundrar grannarna....
  Fortsätt med arbetsledningen - det gör du ju bra! =)

  SvaraRadera
 5. oj sååå snyggt du har...man blir gröön av avund!!

  SvaraRadera
 6. Det är rejäla förändringar ni gjort, det blir riktigt fint.
  Gillar själv grus det blir lugnare för ögat än gräs mot rabatt.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Det äe fint nu och kommer att bli jättefint när det växt ihop. Roligt att göra lite drastiska åtgärder i trädgården.
  Jag är lite avundsjuk på din grävare:))
  Jag får både planera och gräva själv, för maken är inte ett dugg intresserad...

  SvaraRadera
 8. Kul att se förändringen i bilderna. Det är såå mycket bättre nu. Skulle vilja återkomma någon gång, det var väl mycket att ta in på bara drygt en timme. Det var då och där jag bestämde att jag måste verkligen ta tag i de där med gångar...

  SvaraRadera
 9. Åh vad roligt det är att höra att ni tycker att det blev bra:) Har förstått att en del absolut inte vill ha grusgångar eller för mycket gångar över huvud taget. Men man gör ju trädgården efter sitt eget tycke och smak:) Elinore om du visste vad jag är glad i min grävare:))
  Anette du är välkommen igen när du har vägarna förbi, det gäller för övrigt er allihop:)

  SvaraRadera
 10. Där skulle jag trivas med att vandra runt på gångarna och studera alla era växter. Det väldigt bra.

  SvaraRadera
 11. Jättefint! Å så fint keramiksakerna gör sej till sten/grus... :) Förresten, kan man hyra din grävare? Här får man bara hjälp om det går att göra m traktorn...Ha det gott, hälsn Maritha

  SvaraRadera
 12. Väldigt vad fint ni har! Jag gillar inte heller gräs som är det absolut jobbigaste att sköta i en trädgård. Trots det har vi massor av gräsmatta - eller rättare sagt ogräsmatta.
  När vi flyttade hit ville jag egentligen ha en tomt på hällmark, men köpte ett ställe med en jättestor gräsmatta. Fast det blir fler och fler rabatter!
  Dina gångar och stora rabatter ÄLSKAR jag, men man måste ju anpassa sig till naturen runt omkring - och så vad man orkar med att anlägga. Jag både pekar OCH gräver själv nämligen, gubben är inte så intresserad. Fast det har blivit lite bättre sista åren!

  SvaraRadera