torsdag 5 november 2009

Några pionbilder!

Har i dag gått igenom lite foton på släktet Paeonia (Pion) och tänkte att visa några av de som vi har i vår trädgård. Allra först ut på våren är Paeonia mlokosewitschii (Svavelpion) de kommer upp som ulliga " pluppar" redan i början april och det går så fort att innan man vet ordet av så slår första blomman ut. 
Detta fotot är taget den 30 april i år.  Då hade den blommat någon vecka.
Nästa pion är Paeonia tenuifolia (Dillpion) Den är helt ljuvlig den oxå när den blommar vilket den gör lite längre än svavelpionen.
Detta är en trädpion hybrid som heter 'Il de France' helt bedårande söt och blommar en bit in i juni och frammåt.
Detta är en Paeonia delavayi (Brunröd Buskpion) som vi sådde 2004. I år var första gången som den blommade och till min stora lycka var den precis så blodröd i färgen som sin "mamma" fröerna hade vi fått av en trädgårdsamatör så jag hade ju sett hur hennes pion såg ut;-)
Detta är en annan stor favorit hos mig nämligen  Paeonia lactiflora (Luktpion) 'Red Charm' heter den. Denna skönhet köpte vi av Herman Krupke som höll ett föredrag om pioner i Uddevalla för några år sedan. Det är enligt Krupke en av de få riktigt röda luktpioner som verkligen doftar. Otroligt kraftiga stammar så den behöver knappast stagas upp. Den blommar i mitten av juni ungefär och ett par veckor framåt.
Närbild på 'Red Charm'
Nästa är en Paeonia lutea hybrid 'Souvenir de Maxine' en underbar  pion som blommar i juni. Blomman är tyvärr lite för tung för stängeln så den måste stöttas men det kanske bara var i år, vi får se nästa år;-)  
Detta var några av de pioner som vi har men det blir alldeles för långt att lägga in bilder på alla på en gång. Det får bli en annan gång.

5 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska pioner! Ingen av dem jag har - har en herrgårdspion som ska likna dillpionen, tror jag. Mörka pioner och gula är ju fantastiska. Jag har en gul trädpion som i våras blommade med 9 stora blommor - helt underbar!

  SvaraRadera
 2. Vilka fantastiska pioner. Svavel pionen står högt på min önskelista.
  En dillpion har jag men vad jag förstår så finns det två sorter. Så jag ver inte om jag har den rätta dillpionen. eller herrgårdspion.
  Den röda doftande pionen var ju verkligen vacker.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Ja, Gunilla Herrgårdspion eller dillpion om det tvistar di lärde;-) Men enligt Herman Krupke så finns det bara EN sorts dillpion och den ska ha ett bladverk som ser ut som just dill, medan herrgårdspionen har ett "grövre" dilligt bladverk.

  SvaraRadera
 4. Vilka skönheter.
  Sitter nu och drömmer om just pioner. Har ett par som jag väntar på, från Danmark. Bara nu Linda kommer hem ;-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Ledsen att göra dig besviken men 'Souvenir de Maxine' är lika tung varje år. Här stöttas det var sommar men det är ett kärt nöje till en så vacker blomma.
  Den röda doftande måste jag nog försöka på tag på. Någon mer Pion borde nog gå att klämma ner någonstans.
  Tack för att du delar med dig av dina vackra bilder
  Karin //

  SvaraRadera