måndag 16 november 2009

Lingontry är vackert!

Dessa hortensiablommor plockade jag och torkade för ett tag sedan. De är väldigt vackra med sina olika nyanser av rosa och lime. De gör sig också bra till den rostiga korgen jag lade dem i:) Ska se om jag kan hitta en bra plats inne någonstans för korgen att stå, ute lär ju blommorna snabbt förfaras av fukt.
Skolade också ut 9 st fina sticklingar av Lonicera pileata (Lingontry) de hade fått ett enormt rotsystem:) jag klippte även in dem för att de ska växa till sig och bli lite buskigare och avklippet stack jag i ny såjord.
Så här ser "mamman" ut fick en liten,liten planta av en trädgårdsvän för några år sedan och jag måste väl erkänna att jag inte tyckte att den var speciellt upphetsande först:) men ju längre tiden går uppskattar jag den mer o mer. Den är en helt fantastisk vacker marktäckare som blir ca 50 cm hög och den har ett brett förgrenat och tätt växtsätt. Att den sedan är vintergrön gör ju inte saken sämre. Bladen är små (påminner om lingonblad) och är glänsande mörkt gröna nu när jag fotade  busken upptäckte jag att det var små bär på som var lila, jättevackra. Då den växer både i sol och skugga och faktiskt också där det är torrt och skuggigt är den ju en värdefull marktäckare under buskar och träd.
Här är en bild på ett bär, lite suddig bild dock men ni ser ändå färgen men framför allt det vackra glänsande bladverket.

7 kommentarer:

 1. Urfin korg med hortensior!
  Lingontry var ett trevligt tips!

  SvaraRadera
 2. Lingontryn är faktiskt väldigt fin! Och som du säger - vintergrön. Bladformen är vacker. Bra att ta sticklingar för att få fler - bra att ha lyckats med rotningen med! Får skriva upp den på listan: Att-ha-växter.

  SvaraRadera
 3. Lonicera pileata upptäckte jag när vi pluggade inför vår stor träd- och busktenta i somras. Den är ju helt fantastisk, särskilt som stor buske när den är översållad av metallic-skimrande lila bär. Absolut en favorit - kan man få tigga sig till en stickling om och när vi ses igen? =)
  Korgen med hortensior var urläcker - det tipset noterar jag för framtiden...
  Kram Helen

  SvaraRadera
 4. Jadå Helen visst ska du kunna få en stickling. Men eftersom minnet är bra men kort så får alla som jag lovat sticklingar eller frö själva höra av sig och påminna mig inför eventuella möten:) för jag hoppas verkligen att vi kan träffas igen, kanske hos Linda när vi ska "glasera" våra alster:)

  SvaraRadera
 5. Lingontry var något nytt för mig.
  Hortensior är alltid fint och särskilt i din korg.
  Annika

  SvaraRadera
 6. Monica..jag bara måste få tag på stickling av lingontry. Har inte ens hört talas om den men helt klart en "vill-ha" växt.

  SvaraRadera
 7. Visste inte att jag ville ha en innan jag såg den hos dig i. Måtte min lilla skyddsling klara vintern här uppe. Än så länge är den ju inte så svår.
  /Anette

  SvaraRadera