tisdag 3 november 2009

I sticklingstagen!

Nu har jag kommit in efter att ha varit ute och tittat till alla sticklingar som vi har tagit i år. Det är SÅ jätteroligt när de har tagit sig och man kan skola om dem i egna krukor och flytta in dem i ett lite svalare rum  där vi har högtrycksnatriumlampor. I dag testade jag oxå att ta sticklingar på denna gula skönhet som står och blommar för fullt nu inne i fuchsiarummet, ja vi kallar det så därför att vi övervintrar fuchsiorna där;-) Denna skönhet är en buske/träd som heter Fremontodendron californicum den har inget egentligt svenskt namn mer än just Fremontia. Det är ett litet släkte av endast 2 arter från det bortersta sydvästra USA och Mexico. Det är inte helt härdigt här men tål några minusgrader. Vi har våra i krukor som vi lyfter in men vi ska testa att låta någon stå på friland året om nästa år. De doftar lite friskt citrus om blommorna som är ca 5 cm i diameter. Vi får se om de rotar sig.
Här har jag tagit en bild inne på alla de sticklingar som har rotat sig och som nu står inne i fuchsiarummet, det är lampornas "fel" att bilden blir så gul. Ni vet väl att ni alltid kan klicka upp bilderna va?
Innan jag gick in så tog jag en runda i trädgården och rosen 'Sofiero' blommar ännu.
Rosen 'Lucia' hade oxå några blommor på gång. Denna gula vackra ros riktigt lyser på långt håll i den annars så höstmurriga rabatten.

8 kommentarer:

 1. Vilka mängder sticklingar. Det är något som jag inte har provat ännu bara med pellisar.
  Dina rosor är ju fantastiskt fina.

  Ha en fin dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Jättekul med sticklingar..när det fungerar...men du..vad är det gör träd ni har vid ingången till trädgården? alltså de som finns på första bilden och har vita hängen???

  SvaraRadera
 3. Med den tur du och Göran har i lotterier blir er primula minst dubbelt så fin som den som växer här i Ödsmål.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Det är inget träd Bitte, det är Bokharabinda som klättrar i bågen över ingången till trädgården men sedan har den oxå "kastat" sig vidare upp i en fläder som står bredvid:)

  SvaraRadera
 5. Har kollat in Mia Marängs sida... Vi måste åka dit och handla tillsammans någon gång! :)

  SvaraRadera
 6. Sticklingsdags!!! Började genast dreggla. Jag har också tagit lite sticklingar nu, bl a på fallskärmsranka och vit blyblomma. Dem satte jag i vatten, annars brukar jag sticka direkt i jorden, och har redan sett rötter.Få se om jag får min karl att släppa upp 50 liters säcken uppför trappan till mitt övervintringsrum - som just nu är full av pelargoner och förra årets sådd av passionsblommor....suck, hur ska jag få plats??? Den gula växten du tog sticklingar är jag väldigt intresserad av - blir det något så är jag intresserad av att köpa planta eller stickling. Åh, vad roligt det är med allt sånt här!!!!

  SvaraRadera
 7. Rotar de sig så ska jag fixa en till dig Ia-Maria annars kan du få några fröer senare.

  SvaraRadera