söndag 13 maj 2012

Allt är inte vårgrönt:)

 Nu när våren äntligen är här med allt vad det innebär med nyutslagna björkar, skira knoppande buskar, perenner som sticker upp ur rabatterna med raketfart och allt- allt har den där ljuvliga skira nästan gulgröna färgen! NÄSTAN!! För färgen på den här plantan tycker jag är underbar;) Nästan metalliskt blågrön, det är Amsonia ciliata vet inte om den har något svenskt namn. Har en Amsonia hubrichti också men den har knappt kommit upp och visat sig ännu.
 Paeonia lactiflora 'Svarte Petter' med sina karakterisktiska mörkröda stänglar:) Fast jag har många pioner som har detta mörka utspring på våren när de kommer men som sedan övergår i grönt.
 Astilbe arendsii 'Fanal' är inte heller det skirt grön utan skirt rött:)
Physocarpus opulifolia 'Coppertina'  (Smällspirea) gör verkligen  skäl för sitt namn, eller hur?
En annan som faktiskt nästan är svart är Actaea simplex Brunette' (Rödbladigt Silverax) Det är det silveraxet som är mörkast av silveraxen i vår trädgård.
Sist men inte minst är Rodgersia podophylla (Bronsblad) en helt fantastisk växt som kräver en rätt stor plats för den växer sig rätt stor under säsongen:) Vår blir väl ca 1 meter hög och just nu är den nog lika stor i omkrets:)

10 kommentarer:

 1. Det är mycket som inte är vårgrönt egentligen. Framförallt har jag min klematis som startar med nästan brunröda blad som senare går över till mörkgrönt (finns bild i min svenska blogg idag).
  Det är väl egentligen tur att inte allt är grönt, lite brytning måste vi ha :-)

  SvaraRadera
 2. Så underbart. Jag är verkligen såld på växter i oxblods toner. Hoppas verkligen jag får se din härliga trädgård live. Kram/ Fia

  SvaraRadera
 3. Riktigt häftiga färger! Men visst är det konstigt hur snabbt man vänjer sig vid de nya gröna kläderna i trädgården och börjar titta på annat - som exempelvis pionstjälkar och blå bolltistel...

  SvaraRadera
 4. Så många vackra bladfärger! Pionerna är verkligen vackra i alla sina skepnader. En rodgersia har jag också, men den står under en stor alm, som snor all näring under sommaren. I år ska jag försöka komma ihåg att lassa på med gödsel under hela sommaren.
  Amsonian är ju helt lysande i färgen!

  SvaraRadera
 5. Härliga bladfärger. Har du Anthriscus `Ravens Wing´?
  Min favorit bland vårfärgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den har jag inte, ser ju väldigt häftig ut när jag googlade:)

   Radera
  2. Påminn mig så får du när vi ses nästa gång.

   Radera
 6. Amsonian är verkligen urläcker! Måste hålla utkik efter den.

  SvaraRadera
 7. Oj vad det är vackert med blad och växtfödelse.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. De rödbladiga gör sig väldigt fint i den skira grönskan. Ha det gott!

  SvaraRadera