lördag 21 april 2012

Föredrag på Tjörns Trädgårdar!

 I eftermiddag var vi på Tjörns Trädgårdar för att lyssna på föredrag igen:) Den här gången var det Ludvig Johansson som berättade om "Exotiska växter till din trädgård" Spännande att höra hur man kan lyckas med så kallade "zonknäckarväxter" Här håller han i en ingefära som man dock kanske lättast övervintrar inomhus. Detta exemplar fick vi till vår stora glädje av Ludvig när föredraget var slut, skall vårda det ömt. Detta inlägg blev lite bakvänt eftersom hela bloggspot tydligen ändrat hela upplägget om hur man gör (igen) ;( Förut fick jag alltid lägga in bilderna men första bilden sist och nu är det tvärt om. Hoppas att jag lär mig detta nu.
 Han pratade också om en härdig citrusplanta (Citrus trifoliata) Citrontörne på svenska. Den kan bli 1-5 meter med upp till 4 cm långa taggar och tåla ner till -15 grader;) Här har den precis börjat att få blad efter vintern, denna planta har ju stått i växthus. Den tyckte vi verkade underbart kul så den fick följa med oss hem:)
Här är alltså den bilden jag tänkte börja med. Det var många intresserade lyssnare:)

11 kommentarer:

 1. Alltid intressant med föredrag, alltför sällan får jag tillfälle. Citrontörna, vackert namn.
  Jaha, får se hur mitt inlägg då blir, jag har inte valt bilder, än mindre redigerat dem.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Jag har nyss ilskat mig över blogger, jag tog mig inte ens in på sidan men till sist gick det får se hur det blir när jag prövar mig på ett inlägg//Britt

  SvaraRadera
 3. citrontörne, släkt med bocktörne (gojibär)? Hur ser citrontörnes frukt ut? eller det kanske inte blir någon frukt... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det ska bli frukt på den enligt Ludvig, som en liten clementine kanske:)

   Radera
 4. Citrontörne
  Har jag rivit sönder armar och ben på. Men det var det värt, verkligen exotisk.

  SvaraRadera
 5. 'Den plantan hade fått åka med hem till mig också om jag varit där. Så spännande!
  Ha en skön söndag
  Annika

  SvaraRadera
 6. härligt att höra på ett sånt föredrag,men jag skulle tro att ingen av de växterna fixar mitt läge av trädgården:)
  Ja visst blev det konstigt på blogger nu...en man kanske vänjer sig...
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 7. Alenträdgårdare tycks ha hur mycket energi som helst;))! Så roligt att få en växt att värna om!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Verkar ha varit ett mycket givande föredrag!
  Även jag blev förvirrad igår när jag skulle göra ett inlägg alldeles innan avresan till staden. Brukade också behöva lägga bilderna sist-först och sedan skriva men nu hamnade bilderna i "fel" ordning, alltså rätt, och sedan kunde jag inte klämma in någon text före första bilden hur jag än pillade! Så det fick bli ett inlägg utan text... Inte gick det att scrolla heller!!!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. Det var jättetrevligt att vara på Tjörn och få tjöta lite. Såg idag att min lilla frösådda citrontörne klarat sin 3:e vinter ute utan att fälla bladen (täckt med geotextil). Bra att sorkarna inte hittat den. Monica, jag skulle tro att den är fullt härdig hos Er (tål minst under -20C). Ingefäran är en Hedychium. Lite osäker på vilken art det är men troligen H. forrestii. Ha den inne/frostfritt till sommaren. Annars är det fullt möjligt att övervintra den ute med lättare täckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att träffa dig igen Ludvig, även din fru och dina "vildbasare" till söner:)) Ska verkligen försöka att ta hand om både citronrörnet och ingefäran. Ha det gott/Monne

   Radera