onsdag 28 september 2011

Så här gör jag med fuchsiorna!

Var ute i dag på förmiddagen och planterade alla lökar, det känns bra att det är gjort:) Sedan fortsatte jag att bära in lite fler pelargoner. Göran fortsatte att rensa berget så nu är det faktiskt inte så mycket mer att göra där innan våren då vi ska försöka att börja med trappspången:) Efter en kaffepaus mitt på dagen började jag att klippa och förbereda mina fuchsior för vintern. Jag fick in mina hängfuchsior och började sedan med några av de andra dvs. de krukor som jag hade uppe vid stallet redan, de andra måste Göran bära upp för de orkar inte jag:) Detta är fuchsian 'Mini Rose' en av mina favoriter som jag alltid tar sticklingar på så därför står den i "fuchsiarummet" där jag drar igång dem i december med ljusets hjälp. Tänkte visa hur jag klipper dem inför vintervilan om någon är intresserad.
Jag klipper in dem till förvedat. Är de en massa små tunna "grenar" tar jag bort dem också. Alla "mjukdelar" - blad och blommor tas bort.
Även det som ligger på jordytan. Se till att inga halvvissna blommor sitter fast i någon grenklyka ( det kan orsaka mögel och röta)
Här är den färdigklippt. Jag brukar blanda 1 liter vatten med en kapsyl Atamon och spruta grenarna detta för att förhindra svampsjukdomar. Mot öronvivelns larver som ibland finns i krukan och som i så fall äter upp plantans rötter under vintern brukar jag blanda enl. dosering på flaskan (kommer inte ihåg vad det heter, det är i alla fall ett medel mot öronvivel) sedan vattnar jag lite i krukan så att det går ner till rötterna och då dör larverna:). Det har varit väldigt effektivt hittills. Men en och annan planta stryker med varje år ändå för dessa små illbattingar. Sedan sätter jag krukan antingen i "fuchsiarummet" eller i garaget. De som står i garaget står i princip helt mörkt, det är visserligen fönster där men det är gardiner för fönstren (dragigt) temperaturen ligger som lägst på ca + 4 grader. En fläkt kan behövas vid denna tiden då fuktig/våt jord i krukorna kan ställa till problem med mögel (fast där av sprutningen med Atamon:)) Ingen vattning, i december/januari kan man g lite vatten men bara lite(de har ju ingen bladmassa att förse med vatten ännu)

7 kommentarer:

 1. Skrev en lång kommentar som bara försvann i cyberrymden!! Får väl försöka igen då.

  Jag låter mina stå ute ett tag till för jag har inte gjort i ordning i källaren än där de skall stå över vintern under växthuslampa (måste skaffa en ny timer till lampan först). Så jag klipper inte ned mina lika kraftigt förrän till vårvintern.

  Dessutom skall mitt citronträd, mina sådda persikor (de med platt frukt som såddes tidigt i vårvintras), mina sådda aprikoser (som såddes sent i somras) och de får pelargoner jag har också ned där. Jag som inte skulle ha några mer övervintrare :-) :-) :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Kul att se hur andra gör!
  Själv har jag inga fuchior just nu, men ändå kul att läsa om hur du gör!
  Tanken slog mig om att övervintra dem utan jord, går det? Då bör man ju slippa angrepp från några elakingar i jorden... ?!
  Man har ju hört många olika varianter på övervintring av pelargoner och om jag inte missminner mig så var det någon som brukade ruska av jorden och hänga upp plantorna i garaget och det skulle fungera utmärkt.
  Själv har jag numera mina pelargoner inne i fönstret, några står i köksfönstret hela året och några andra står i ett svalare rum.
  Alla sätt är bra, utom de dåliga ;)

  SvaraRadera
 3. Super! tack för infon! :) Har haft fuchsior för första året i år som jag köpte som sticklingar i vintras och ska försöka övervintra dem, så dessa råd om övervintring var just vad jag väntat på ska dyka upp i blogvärlden :)

  Ha de fint!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen! Har du några fuchsior som står ljust hela vintern, och hur hårt klipper du dem i så fall?
  Kram Ester

  SvaraRadera
 5. Ester: Har faktiskt aldrig övervintrat några i ljus hela vintern. Klipper alltid ner dem på samma sätt och drar igång dem igen i dec-jan (för att ta sticklingar) Men det går säkert jättebra att låta dem stå i tex. växthus utan att klippa ner dem bara det är frostfritt:)

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag är nybörjare på fuchsia! Köpte sticklingar till hängfuchsia i våras. De växer än så länge helt upprätt! Ska man hjälpa dem med tyngder eller på något sätt få dem att hänga? Eller gäller det bara att ha tålamod?
  Undrar Annika i Dälene

  SvaraRadera