tisdag 3 maj 2011

Ingen frost men snö!!!!!!!!

Det blev ingen frost i natt även om vi var uppe vid 01.30 och kollade termometern:) Den visade + 1.9 så för att vara på säkra sidan gick vi ut och lade lakan över fuchsiorna på altanen:)) Undrar vad bilisterna som körde förbi på 160:an tänkte när de såg två personer stå med vita lakan i händerna mitt i natten haha. När vi var klara och kom in igen hade temperaturen redan börjat att stiga igen;) I morse när jag vaknade snöade det - stora dasslock till flingor men det övergick snabbt till regn. Efter regnet gick jag ut en runda för att fota men fy katten vad kallt, det blev en snabbrunda. Passade på att fota denna trevliga växt Mukdenia rossii (Lundbräcka) som kommer tidigt på våren med friskt grönt bladverk och stänglar med söta blommor den tillhör Saxifragasläktet (tror jag) och blir vackert röd i bladverket under sommaren. En växt jag jkan rekommendera.
Sen upptäckte jag att min lilla bergpion (tror den kallas så på svenska) Paeonia officinalis ssp. microarpa har fått knoppar;)) Fick några rotbitar av Anette (Dagens bästa bild) för några år sedan och den kommer så fint på båda ställena som jag planterade dem:)) Mina plantor är inte högre än ca 30 cm så den är jättesöt:)) Hoppas att det är den fyllda/dubbla. Har aldrig sett den blomma för förra året när knopparna kom hade vi besök av herr grävling som krafsade upp hela plantan så knopparna torkade in så jag blev oerhört glad att den kom i år igen:) Nu när det har regnat ser det ut som om det ligger en röd puttekula inne i bladen:)) Klicka upp bilderna så ser ni bättre:)
Läckert eller hur?
Den vita pärlhyacinten blommar också nu, den grävde jag ner förra våren efter att ha haft en bordsdekoration i köket på vårvintern:) I år har jag grävt ner två till.
Fritillaria meleagris (Kungsängslilja) blommar också nu, det blev några kvar efter att rådjuren glufsat i sig de andra.

6 kommentarer:

 1. Vilka ljuvliga pionknoppar! Tur att era fuchsior klarade sig. Här har det varit ordentligt kallt några nätter i rad. Hu!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 2. Va! Äter dina rådjur Kungsängslilja? Det gör inte mina, skall be att de tar ett snack med dina :)

  Ja jisses vilket konstigt väder det är - snö varvat med strålande sol? Men vått blir det så både jag och växterna är nöjda :)

  Lundbräcka - så söt! Jag är så förtjust i bräckor och denna skall jag hålla ögonen på när jag är ute och handlar.

  Bergpion - vilka annorlunda växter du har! Den blomningen ser jag fram emot att få se här på din blogg :)

  Ha det bäst, kram :)

  SvaraRadera
 3. Jag säger som Lotta äter rådjuren Kungsängslilja.Vilka rackare.Men jag borde inte bli förvånad för såg idag att en rund och fin nävakudde var halvt uppäten.De har aldrig rört dom förut.Bergpionen ska bli spännande att se blombild på.

  SvaraRadera
 4. Fina bilder men jag förstår att du helst är inne. Här kom det nyss snöflingor stora som pingisbollar, verkligen trist väder. :(

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Hejsan Monne!
  Vilken press man får leva med just nu - frost på buskpionens knoppar betyder ingen blomning. Miona känsligaste krukor har jag burit i växthuset och pioner och en del annat har jag spökat ut med väv.
  Men, du å jag har ju blomning som tål några frostknäppar trots allt! Och snart är hotet om frost över för denna säsong!/Anja

  SvaraRadera
 6. ja här har vi kallt också och jag saknar värmen mycket!!fin pion hoppas den klarar sig så man får se blomman snart.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera