fredag 6 augusti 2010

Klibbigt kvavt och sticklingar!

Igår var det oerhört kvavt och klibbigt ute så någon större aktivitet från min sida blev det inte:) Fick dock för mig att jag skulle "klippa ur" min Ulmus 'Jacqueline Hillier' (Dvärgalm eller Bonsaialm) Typiskt nog så glömde jag att fota den innan jag gick lös på den:) Men så här ser den i alla fall ut nu:) Det blev en hel överfull skottkärra med avklipp och då var jag ju tvungen att ta några sticklingar så klart:)
När jag tar stickingar på detta lilla träd gör jag så här: Tag av "kvist" och ta av alla blad tills det återstår några bladpar bara.
Jag brukar använda en skalpelliknande kniv som jag skär av bladen men, om jag river av dem följer oftast en bit av "barken" med och då är risken för svampangrepp o liknande stor.
När det är lagom men bladpar kvar kapar jag av "skaftet" i lagom längd och sedan får man vara noga med att inte ta på snittytan. Sedan "sårar" jag liiite längst ner på "skaftet" , ni kan se lite bättre om ni klickar upp bilden.
Små krukor med såjord väntar och så sticker jag ner sticklingarna rätt djupt dock inte så att bladen kommer på jorden. Sedan vattnar jag igenom krukorna och ställer dem i ett minidrivhus.
Drivhuset ställer jag sedan ute i skuggan. Efter x antal veckor har de rotat sig om det vill sig, och man har fått små bebisar att ta hand om:)) Ska försöka att få fram några sådana här plantor till försäljning för de är inte ovanliga men svåra att få ta i på plantskolorna och det är så många som vill ha dem:) De växer dock väldigt långsamt.
Här är en stickling från förra hösten och den har faktiskt växt till sig rätt bra i sommar, ska försöka att tukta den och göra en riktig Bonsai av den om jag nu klarar det:) Detta inlägg tänkte jag lägga in redan i går men vi har problem med en splitter (tror jag det heter) till datorn och det blir glapp i den emellan åt så igår hade jag inte tillgång till internet:( Så när jag upptäkte i morse att det fungerade igen var jag snabbt här :))

9 kommentarer:

 1. Hur härdig är en sådan där rackare då? Något för mig?? Skulle ju gärna köpa en av dig då. Kan ju köpa en ändå och övervintra den i kalla källaren. Jag ställer mig alltså i kö för en när de är redo!!

  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Såååå SNYGG den blev!!!!!!!
  Inte för att jag kommer ihåg hur den såg ut innan... men det blev ju skitsnygg!
  Maow!

  SvaraRadera
 3. Christer: Vad jag vet är den härdig till zon 4. Då får jag skriva ditt namn på en då:))

  SvaraRadera
 4. Kul när ni visar lite tips//Britt

  SvaraRadera
 5. Vilken bra info Monica, jag ska testa detta.Ha det bra och kram från oss. // Kerstin

  SvaraRadera
 6. Härligt med dina lektioner,skulle det gå att köpa via post?

  SvaraRadera
 7. Livsnjutaren: Visst skulle det gå att ordna:)

  SvaraRadera
 8. Då borde den klara sig på ett bra ställe här :-) Får ta vägen om dig någon dag då bromsarna är fixade :-)

  SvaraRadera
 9. Så snygg - jag tar genast kölapp!

  SvaraRadera