söndag 11 mars 2012

Så här gör jag!

Tänkte visa hur jag gör när jag tar sticklingar av fuchsior:) Jag klipper med sax av en stickling strax under ett bladpar, det är viktigt att man har ett skarpt verktyg.

Sedan klipper jag en ny snittyta när jag tagit alla sticklingar och ska börja sticka.
De nedersta bladen drar jag försiktigt bort, det är i bladfästet rotanlagen finns. Undvik att ta på snittytorna, sedan klipper jag bort hälften på de kvarvarande bladen för att undvika för stor avdunstning.
Vi använder Hasselfors S-jord eftersom vi tycker den är bäst (får inget betalt för att säga detta:)) Den innehåller perlit vilket gör den tillräckligt porös och gynnar rotsättningen den brukar också vara lagom fuktig för att kunna användas direkt.. Fyller ett mindre såtråg och sticker ner en pinne en bit för att kunna sticka ner sticklingen utan att bryta av den.
Trycker till mycket lätt runt om. Fuchsior avskyr att ha packad jord runt fötterna:) Fyller sedan hela tråget och duschar med sprayflaska, detta för att jorden ska få kontakt med sticklingen.
Trågen sätter jag sedan i ett "miniväxthus" som står på undervärme (värmematta i sand) Efter några veckor lite olika på olika sorter, har rötter bildats.
Här står "miniväxthusen" på rad med sticklingar.
De händer ofta att dessa små "barn" till och med blommar medan rötter bildas:)
Med en gaffel lyfter jag upp sticklingarna för att se om rötter bildats, här är det inte så många ännu men helt tillräckligt för att skolas om till större kruka och bättre jord:) Var ju tvungen att ta de lite tidigare för att ni skulle kunna få se:)
Dessa tre storlekar använder jag. Första omskolningen till kruka 7x7x8, efter några veckor med bra jord och långtidsverkande gödsel börjar det bli dags för nästa omskolning. Jag brukar kolla genom att ta ut en planta ur krukan, är det synliga rötter ända ut till krukan är det dags. Då blir det nästa storlek 11x11x11, härgäller samma procedur och sista omskolningen sker till krukstorlek 2,5 liter. När de står i sista krukstorleken brukar det nästan vara dags för avhärdning av plantorna. Då brukar vi ha dem ute på kärror på dagarna i skugga och in på nätterna. Efter några veckors avhärdning är de klara för att kunna säljas:)

3 kommentarer:

 1. Den delen av fuchsiaskötseln fixar jag utan problem. Det är det där med vintern som jag skulle behöva lektioner om!
  Köpte några sticklingar i småkrukor, valde de längsta så det blev dubbelt upp när var och en gav en stickling.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Wow, vilken bra beskrivning! Jag har provat lite att rota fuchsiasticklingar men har bara gjort lite som jag har känt just då. Men det verkar ju smart att ha lite av en plan kanske. ;-) Jag måste bara fråga varför du sätter ner sticklingarna i jord direkt. Med t.ex. pelargonsticklingar brukar jag sätta dem i vatten först för då blir det ju mycket enklare att se till att det alltid är blött. Tror du att man kan göra så med fuchsior också eller måste de ha jord direkt?
  Ha en riktigt trevlig måndag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle säkert kunna sätta dem i vatten men sätter man flera sticklingar i ett glas vatten så trasslar rötterna oftast ihop sig och det blir svårt att få grett ut dem hela. Varför göra det svårare än nödvändigt:)

   Radera