söndag 18 mars 2012

DeKänner på sig att våren är här:))


Döm om vår förvåning idag när vi upptäckte detta i lillstallets mörka plats där vi förvarar alla perenner i backar hela vintern. Pionerna känner på sig att det är vår:)) Detta är Paeonia wittmanniana (Sidenpion) som vi frösådde 2004 tror jag och då fick vi 3 plantor. Alla har samma härliga rosa färg med mörkare ådring, en planta grävde jag upp i höstas och delade och nu kommer alla 5 plantorna med kraft:))
Det blev till att ta fram pallkragarna i en hast;) på hela plattan (gamla gödselplattan) ställer vi pallkragar som vi sedan ställer alla perennkrukor i. På natten drar vi över vassmattor mot ev. nattfrost men på dagen tas den bort, då växer plantorna med ljuset och blir samtidigt avhärdade:)
Så här ser pionen ut när den blommar.
Här har de fått komma ut på plattan.
Så här ser det alltså ut nu och efter en rejäl genomvattning kommer det snart att börja spira ännu mer:)

13 kommentarer:

 1. Underbart vårtecken. Snart är det väl alldeles grönt i dina pallkragar!
  Här vaknar också pionerna, särskilt rosenpionerna och de fyllda bergspionerna. Undrar om jag inte har en sådan där sidenpion, oblommad ännu.
  Ha en fin avslutning på helgen!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker Pion.Härlig färg.Såg att min Dillpion vaknat i rabatten.Gläder mig.MVH

  SvaraRadera
 3. Fin pion.
  De sätter nog fart när de kommer ut och får vatten, blir lite nostalgisk nu..saknar vårarna hemma hos föräldrarna och deras plantskola..älskade att gå runt och kolla i vilka krukor det börjat sticka upp lite grönt..

  -Ha en skön söndagskväll!
  Kram, Sandra

  SvaraRadera
 4. Vilken häftig pionlängtan jag just fick. De är ju suuuperfiiiina!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Jag har frö som jag fick av dig från just Sidenpion i vitmossa i kylen. Av alla sorter så är det den som har lägst rot, hoppas jag klarar fortsatt skötsel bara nu när dom snart skall i kruka :-)

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt! Vad duktig du är som lyckas så bra med frösådda pioner! Och vilken tillgång att ha den där gödselplattan att placera pallkragarna på! Ingen risk för rotinträngning underifrån där!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Men vad det klack till i hjärtat för den pionen!
  Älskar pioner och är dessutom fast i den rosa färgen!
  Ha en trevlig kväll!

  Kram/Märit

  SvaraRadera
 8. oh det var härligt ,,riktiga vår känslor får jag ju. ha en go vecka kram Monica

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig pion! Tycks vara en tidsinställd klocka i de där skotten:)
  Perfekt att använda den gamla gödselplattan!
  Vi byggde ju ny liten lösdrift till korna för ett och ett halvt år sen, med en stor gjuten platta utanför som foderplats. Synd tycker jag att det var avsett till kossorna.....jag såg ju heeelt andra möjligheter för denna kanonfina plats ;) Undrar om maken tänker sälja korna nån gång.....????? ;)) Ha det gott/ Elinore

  SvaraRadera
 10. Så himla prydligt och fint det ser ut! Visst är det häftigt med växternas inbygda klocka. Blev inspirerad av ditt inlägg och ska ta itu med plantorna i jordkällaren, de behöver nog komma ut i ljuste nu! /evab

  SvaraRadera
 11. Monne! Kan du lägga undan en sådan åt mig? Den vill jag jättegärna ha. Så fixar vi med betalning och hämtning den 14:e.

  SvaraRadera
 12. Det är verkligen VÅRKNOPPNING!
  "tur" att du bor så långt borta från mej för annars hade det nog blivit fler pioner här med?? De "gamla" doftpionerna som jag har i söderrabatt vid husvägg har minnsann redan också börjat krypa upp. VÅR!!!
  KRam Ninne

  SvaraRadera