onsdag 23 juni 2010

"Omoderna" växter eller??

En växt i trädgården som jag fullkomligt älskar är Bistorta officinalis (Stor ormrot) en prydnadsväxt som förr var mycket vanlig men som sedan antagligen blev utkonkurerad av mer moderna och "finare" växter. Nu ser jag till min glädje att de åter finns i vissa plantskolor. Den sprider sig med jordutlöpare men den är inte aggressiv i sitt växtsätt. Mycket lätt att gräva upp. Perfekt snittblomma som står länge i vas. Den vill ha fuktig och näringsrik jord och blir ca 50 cm enligt wikipedia, men hos mig blir den högre;) Här är den tillsammans med kantnepeta och vit akleja bakom skymtar Rosa pimpinellifolia Plena (Finlands vita ros)
En annan växt Aruncus dioicus (Plymspirea) är också en växt som är jättevacker, kanske inte heller så vanlig men det beror nog mer på att den tar stor plats:) Den kan bli 2 meter hög och rejält omfångsrik med tiden. Det finns han- och honplantor och det är hanplantan som man ska försöka att få tag i för det är den som har dessa vackra gulvita vippor. Den blommar i juni - juli och när vipporna börjar att bli fula och "rostbruna" så klipper jag bort dem fast jag gillar rost i trädgården:))

6 kommentarer:

 1. Trevligt att du visar lite gamla växter. Den stora ormroten är jättefin hos mig, den klarar att hålla undan en del ogräs, den står helt vilt. Nu har jag planterat allt från i måndags. (Ni har såå fint i er trädgård)
  /Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Håller med dig helt om den fina ormroten. En riktig trotjänare och enkel att ha o göra med! Förtjänar fler fans:-)
  Plymspirea kan man ju göra en fin sommarhäck av..


  Ha en fin midsommarhelg! Hillevi.

  SvaraRadera
 3. Gillar ormroten, har den på flera ställen.
  Trevlig Midsommar
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Har båda här hos mig. Spirean skulle jag gärna ha fler av. Har fått små skott av en vän så jag hoppas att den kommer//Britt

  SvaraRadera
 5. Grannarna har två enorma plymspireor (hannar), jag her en hona. Hon är faktiskt inte alls så tokig. Mindre, sirlig på något sött sätt.
  Har andra sorters ormrot, tror trädgården behöver stor ormrot också!

  /Anette

  SvaraRadera
 6. Här kommer ännu en ormrotfantast, vad kul att vi är så många! Den är jättebra på att hålla undan ogräs och visst är det fina blommor! Dessutom sägs den ha en del magiska egenskaper. Vi har planterat den i medeltidsrummet.
  Kan man kanske bilda en liten ormrot-fanclub?

  SvaraRadera