onsdag 31 augusti 2011

Ljungen blommar!

Jag är väldigt förtjust i ljung - både höstljung (Calluna vulgaris) och vårljung (Erica carnea) Nu får jag mitt lystmäte när höstljungen blommar för fullt:) Har samlat på mig lite olika genom åren och en del har inga namn men jag älskar dem alla:)) Klicka gärna upp bilderna så syns de bättre. Här har jag 4 st olika de rosa högst upp är 'Mick Jamesson' den röda i mitten är ' Dark Beauty' de andra vet jag tyvärr inte namnen på.
Nu får man "skörda frukterna" av jobbet i våras då all Callunaljung klipps. Det tar ett tag men visst är det värt det? Klipper man inte så blir ljungen hög och förvedad längst ner och blommar allra högst upp, som vild ljung ser ut ungefär.
Detta är 'Silver Knight' mycket vacker med sina silvergrå barr och milt rosa blommor.
Lite olika namnlösa som nu har växt ihop så att de bildar en matta:)
'Red Favorit' mer rosa än röd men...
Här är 'Beoly Gold' de olika barrfärgerna bidrar ju också till att få färg i rabatterna även när de inte blommar:)
Erican (vårljungen) har ju den fördelen att man inte behöver klippa den så om man vill ha ljung men vill göra det lätt för sig så skaffa Erica:) Här har vi både höst och vårljung i samma rabatt som ju är en surjordsrabatt med rhododendron, ljungen vill ju inte torka ut så den måste vara fuktighetshållande jord.
Idag har Göran börjat att jobba igen efter semestern och det känns inget roligt alls:( Men det är ju ingen idé att hänga läpp så det är bara att bita ihop:))

3 kommentarer:

 1. Så fina! Jag hade en matta av ljung innan - men varenda planta dog för mig i vinter. :(
  Måste försöka få fatt i nya plantor och sätta dem i bättre läge. För den vackra ljungen vill man inte vara utan!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 2. Hvor er dine Lyng smukke.
  Jeg kan godt li` Lyng.
  Jeg har også nogle få stykker, men mine er ikke så fine. Jeg skal jo lære at klippe dem rigtig ned.

  SvaraRadera
 3. Har inga ljung i min trädgård. Det finns en del i skogen runt mig. Men man skulle nog ha någon inplanterad på tomten//Britt

  SvaraRadera