torsdag 17 mars 2011

Underbara Udda Perenner!

Igår kväll var vi i Kungälv och närmare bestämt på Kungälvs stadsbibliotek i Mimers Hus. Ett otroligt fint bibliotek i två våningar;) Vi höll till på 2:a våningen där vi skulle lyssna på först Linda Qvarnemark från Växt-och miljöavd. på Jordbruksverket, hon berättade om köksväxtdirektivet (en massa EU-regler) fast ärligt talat var det ju inte henne vi var där för att lyssna på utan nästa föredragshållare som skulle prata om "Udda Perenner" ;)) DET är ju mer i min smak även om Lindas var intressant det också.
Det var Gerben Tjeerdsma som skulle prata och visa bilder på en massa fantastiska perenner:) Det blev ett lite suddigt foto på Gerben, men den mannen står inte still i många sekunder:) Han har flyttat sin plantskola till Råda Säteri i Mölnlycke och det ska bli kul att åka dit och hälsa på i sommar. Föredraget var både intressant och informativt, tänk att en del fröer tar 14 år på sig för att gro och sedan ytterligare kanske 5 år innan de blommar inte undra på att de både är svåra att få tag på och att de är dyra. Till vår stora glädje hade han även växter med till försäljning och gamig som man är dök jag naturligtvis på dem direkt;)
Detta kom vi hem med;)) Iberis 'Fishbeck', Crocus korolkowii (stäppkrokus), Tulipa mumilus 'Odalisque',Galanthus 'Ophelia', Gentiana acaulis (alpgentiana), Armeria caespitosa 'Brookside', Colchicum bulbocodium och sist dyrgripen Erythronium sibiricum 'Alba' en vit 30 cm hög hundtandslilja:)) De flesta växterna är stenpartiväxter.

7 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska växter du har köpt.
  Rena guldgruvan att gå på föreläsningar när de har med sig plantor.
  Jag måste googla på en del som jag inte hört talas om.
  Ha en riktigt fin dag
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Så mycket fint du har inhandlat!
  Gillar dom där små söta gula tulpanerna eller är det krokus kanske?

  Det är bra med ett sten parti för man får plats med så många växter.
  Eftersom dom flesta är småväxta.

  Har inget riktigt stenparti än,men det står på önskelistan i år.
  Men vet inte riktigt var jag skall ha det.
  Ha det bra! M-L

  SvaraRadera
 3. Såg när jag klickade upp bilden att det är ju krokus:-))

  SvaraRadera
 4. En trevlig dag med andra ord :) Roligt att få möjlighet till både föreläsning och att köpa några rariteter, Hundtandsliljan blev jag lite avis på :)
  Må gott :)

  SvaraRadera
 5. ÅÅ vad avundsjuk jag blir:) att både få höra det föredraget och köpa hans växter skulle jag också vilja, men Sveriges land är för avlångt för det just nu.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 6. Lära sig något nytt är alltid värt. Och hur annars kan köpa nya blommor, glädjen. Yours

  SvaraRadera