måndag 7 mars 2011

Underbara Lavendula!

Bland många av mina favoriter i växtsläktet finns en som jag älskar att gå lös på på våren:)) Det är lavendeln (Lavendula angustfolia) den klipper jag till ca 10 cm över marken varje år. Jag har mycket av denna väldoftande lilla halvbuske så förr var det ett arbete som tog mig i alla fall en vecka men med en liten behändig "mini"-häcksax som min omtänksamme man gav mig förra året så att jag skulle slippa anstränga mina handleder klarar jag nu av alltihop på EN DAG!!! Denna varigerade namnsort 'Walbertons Silver Edge' köpte jag på Åbergs plantskola för några år sedan men det var inte förrän förra året som den riktigt satte fart;)Det är en otroligt vacker lite ovanlig sort.Lavendeld trivs ju inte på tyngre jordar (då har de svårarae att övervintra) och eftersom vi har de mesta rabatter upphöjda så gillar de sig:)) Jag brukar klippa ner mina ungefär samtidigt som jag klipper rosorna alltså när björken har "musöron" så det är ju lite olika:)) men jag klipper alltid ner dem hårt. De kommer kanske lite senare men de är alltid fräscha:) De flesta som jag har blir ca 60 cm höga och de börjar blomma i slutet av juni och då är det oftast vita moln av fjärilar som svärmar över plantorna. Att plantera häckar av lavendel vid platser där man går ofta är härligt för då frigörs dofterna ju mer man kommer åt dem:)
Här ser man de varigerade bladen lite bättre.
De vanliga blålila är väl egentligen vackrast. Dessa frösår sig något enastående hos oss så jag kan utan svårigheter kruka upp ett 20-tal fina plantor varje säsong och då tar jag bara de som är störst:))
Här är min vita lavendel eller vit o vit, den är mest smutsgrå tycker jag och det är inte så lätt att se skillnad på den och den rosa som också är en smutsrosa nyans:) men de är kul att ha.

9 kommentarer:

 1. åh,lavendel! alla borde någongång få ha en riktig rugge lavendel i sitt liv. Jag väntar på den fortfarande...

  SvaraRadera
 2. Jag älskar lavendel, och tänker alltid på min farmor när jag känner doften :-) Tyvärr så trivs inte lavendeln hos mig utan fryser för det mesta bort, men någon enstaka som står i ren sand eller mellan stenarna i stenmuren brukar klara sig :-D

  SvaraRadera
 3. Jag älskar lavendel, måste nog så eller köpa lite fler sorter! Så roligt att dom trivs så bra hos er!
  Ha det riktigt bra!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 4. Vilken lavendelrikedom du har!Jag håller med om att den vanliga blå är finast. Och doften! Min mamma brukade ha små korsstygnsbroderade påsar fyllda med lavendel i linneskåpet när jag var barn. Jag kan fortfarande känna förnimmelsen av manglade lakan och doften av lavendel.

  SvaraRadera
 5. Lavendel är ett måste! De trivs fint här i leran. Massor av blå och en i rosa. Samlar självsådder. De går åt.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Härligt med lavendel som frösår sig! Men jag blir väldigt förtjust i den där med variegerande blad. Den ska jag spana efter i plantskolan i vår.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Lavendel - jag håller med dig!

  Det är så tillfredställande att beskära den för man går ju in i trans av doften!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Den var riktigt fin den variegerade, får jag nog leta efter. Har också den sk vita, fast jag tycker min är mer åt ljusblått, iofs fin den också.Vad härligt att det töar hos dig.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Vill ha vill ha!!! VARIEGERAD!!!!

  SvaraRadera