måndag 12 oktober 2009

Följer ni med på ytterligare en promenad?


Ok, då går vi. Jag tänkte att jag skulle gå en annan väg idag. Den första bilden var jag tvungen att ta på grannens färgsprakande uppfart. Ett otyg egentligen då de sprider sig som sjutton men i andras trädgårdar får de hemskt gärna vara;-))
Lite längre upp för skogsvägen lyste solen så vackert genom trädkronorna. Jag fortsatte vidare uppför. Tur att man är så extremt vältränad ;)
Allra högst upp belönades jag dock med den här utsikten. Den gamla kvarnen som ni ser är nyligen och varsamt renoverad av Tjörns Hembygdsförening, underbart att den får vara kvar och bevaras för framtiden.
Det är tyvärr inte alla som går en ljusnande framtid tillmötes. Detta är kvarnstenen till den kvarn som ligger i ruiner vid mina fötter.  Jag står nämligen på ett annat "kvarnberg" förr var det vanligt att det var några gårdar som gick samman om en kvarn, vilket gjorde att det kunde vara ganska tätt mellan kvarnarna på vissa ställen.
Här är det som är kvar av själva sockeln. Tragiskt men så är det. Jag går ner från berget och fortsätter min promenad. Det var inte en så vidare smart ide att välja den här vägen visade det sig. Det var blött, ja blött är väl kanske en rejäl underdrift. Det är nämligen en gammal igenväxt stig/väg i en hage som nu mest liknade en väldigt sank myr med liite torrplättar här och där mellan vattenpölarna. MEN som den oerhört smidiga och graciösa kvinna jag är hoppade och studsade jag mellan pölarna med en otrolig elegans, stavarna flaxade som vingpennorna på en skadeskjuten and efter mig men till slut kom jag upp på den riktiga byvägen igen. Då när jag gått en liten bit och vägen svänger runt ett hörn kan jag se den vackra Fjällebrokvarnen nu på nära håll.
Tänk att bönderna fick åka och lämna sin säd här för att få mjöl. Vilken arbete allt var då. Tur att man kan köpa på ICA numer;-)
Ja efter att ha gått runt en massa gårdar så kom jag då hit, här vände jag mig om och såg ut över nejden. Fjällebro kvarn ligger till höger i bilden långt bakom den röda ladan.
När den här lilla backen upp är avverkad är det inte så långt kvar tills jag är hemma. Hoppas att ni inte är alltför uttröttade;-))

7 kommentarer:

 1. Tack för den promenaden, den satt fint efter dagens grävande i trädgården ;-)
  Ha en himla skön vecka
  Nina

  SvaraRadera
 2. Ååh..."mitt" kvarnbeg! Där har jag suttit och funderat många gånger...

  SvaraRadera
 3. Så fint ni bor!
  Vilken underbar promenad. Den behövde jag efter att varit inomhus hela dagen. Har bara gått till och från bilen.
  Er höst verkar inte ha kommit så långt som här.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 4. fina bilder, lugn och skönt område...

  Ha det!

  Hälsning

  Khim

  SvaraRadera
 5. Vilka trevliga promenadvägar du har tillgång till! Jag blir lite - ganska mycket - svettig när jag ser all den ljuva stenmängden ligga och "skräpa" - är galen i sten!!!!

  SvaraRadera
 6. Den stenen skulle jag oxå vilja ha Ia med tanke på att den har så vacker patina men det är ju inte att tänka på då kommer nog Riksantikvarieämbetet (eller vad det heter) och tar mig;-))

  SvaraRadera
 7. Ah skön promenad, nu ska jag ta en kaffe!

  SvaraRadera