söndag 19 juni 2011

Några av favoriterna!

Jag har många favoriter i trädgården och en av dem är Aruncus aethusifolius (Koreansk Plymspirea) en helt fantastiskt vacker växt som blev årets perenn 2010. Den är perfekt att använda som kantväxt för den blir inte mer än ca 30 cm hög. Bladverket är friskt grönt och i juni - juli blommar den med gräddvita vippor. Den får även fantastiska höstfärger. Hos mig står den lite halvskuggigt i fuktighetshållande jord och den trivs utmärkt, så utmärkt att den skänker mig bebisar lite lagom varje säsong så att det inte blir betungande att kruka upp till försäljning eller att ge bort:))
En annan favorit är Stachys macrantha (Praktbetonika) en oerhört tålig växt i trädgården och härdig upp till zon 8. Den var vanligare förr men blev utmanövrerad från plantskolorna av mer "moderna" plantor. Nu har dock människor börjat att intressera sig för den igen så nu kan man hitta den på marknaden igen ;)) Den har inga stora krav på placering eller jord men står den torrt och/eller soligt kan den bli lite tråkigare. Min står i halvskugga/skugga och har friskt mörkgrönt bladverk och blommar alldeles fantastiskt just nu:) Den blir ca 40 cm hög, den sprider sig med sidoutlöpare men den är lätt att hålla efter.
Sist tänkte jag visa er en bild på blåregnet som blommar nu. Det är ju inte fullt av blommor precis, det är 3 stycken klasar så det är inte mycket att skryta med inte:)) Nåja de som är är vackra och nu när det blommat över ska vi klippa ner det rejält så att det förhoppningsvis får mer blommor nästa år för man vill ju gärna ha det där överdådet av blå klasar som hänger ner över pergolan:)

7 kommentarer:

 1. Jag gillar också Stachys macrantha men min står i sol och då blir aldrig bladen sådär jättestora men det gör inget för den är grann ändå.

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med dig om att dom är bra växter, nåja, blåregnet skulle jag aldrig våga mig på, men dom andra har jag, och fina är dom :-)

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Vad roligt att du lyfter fram braktbetonica. Letade efter den i plantskolan och fick beställa eftersom den inte fanns i det ordinarie sortimentet. Håller med om att det är en toppenväxt. Borde verkligen få mer uppmärksamhet.
  Hälsningar från ett regnigt Stockholm
  Kristina

  SvaraRadera
 4. Hej, hej Monne!
  Hade jag haft tre klasar i mitt blåregn skulle jag skryta hejdlöst. Det är först för ett par veckor sedan som jag såg att den överhuvudtaget hade överlevt denna vidriga senvintern/våren.
  Några blomklasar får jag titta på i andras bloggar som här till ex.;)))!
  Aruncus har jag på ett riktigt "tetigt" ställe och den ser helt overklig ut där;)!
  Praktbetonika - något att komma ihåg - jag är kass på perenner i 'vanliga' perennrabatter.
  Oj, vad jag skulle uppskatta besök från ditt håll och naturligtvis ligger din trädgård högt på min önskelista för besöksträdgårdar./Anja

  SvaraRadera
 5. praktbetonikan är verkligen fin. jag flyttade en perukbuske som granne och dom är verkligen snygga tillsammans!

  SvaraRadera
 6. Men kors, har du blåregn i din trädgård! Jag blir alltmer imponerad! Det skulle vara roligt att få komma på besök någon gång - problemet är att under växtsäsongen är vi fjättrade vid vår egen trädgård - känns igen, eller hur,
  ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Min praktbegonia vill sig inte alls skulle nog behöva flytta den men det har jag inte kommit mig för på flera år//Britt

  SvaraRadera