onsdag 2 februari 2011

På promenad!

Idag på förmiddagen tittade vi till våra växter i stallet och skolade om några dagliljesådder;) De växer så det knakar.
När Göran sedan åkte till jobbet vi ett-tiden tog jag på mig joggingskorna (fast jogging har de nog aldrig varit med om) och hängde kameran över axeln, fick för mig att gå bort till Sundsby Säteri och fota lite på vägen och lite där också naturligtvis. När jag är ute och går vandrar tankarna både hit och dit och här tyckte jag att det såg så lustigt ut med vegetationen av ljung, björk och tall i den smala klippskrevan mitt på berget.
Här har isen nästan bildat ett spetsmönster:)
Den lilla badbryggan vid Sundsby Kile såg övergiven ut, framför allt så inbjöd den definitivt inte till bad:)
Efter ungefär en halvtimmas promenad längs väg 160 och sen en vänstersväng, är jag så framme vi Säteriet. Såg lite svart och stängt ut.
Här gjordes en arkeologisk utgrävning för några år sedan och då hittades den här gamla ingången under nuvarande marknivå. På teglets utförande att döma så tror de att den delen är senmedeltida (1300-1500-talet) Margareta Huitfeldt själv föddes 1608 på Skjelbreds gård i södra Norge men bosatte sig efter sitt giftermål på Sundsby Säteri där hon också dog 1683. Så hon hade alltså bara varit svensk i 25 år då hon dog eftersom Bohuslän blev svenskt först 1658:)) Sådana där saker går jag och funderar på när jag promenerar:))
På andra sidan huset är huvudentrén och det var dit jag gick förjag hade tänkt ta en fika men det var bara öppet på lör-sön vid den här tiden:( Kollade lite ändå genom att känna på dörren men det var ingen hemma.....................
................eller??????????

6 kommentarer:

 1. Tack för den lilla rundvandringen! Jag brukar skicka besökare som undrar över trevliga utflykter till Sundsby Säteri, men typiskt nog har jag aldrig varit där själv. Men till sommaren,så...

  SvaraRadera
 2. Då har du verkligen missat något;) Det finns inget som är så vackert som alla blåsipporna där på våren och sedan fika i kaffehuset efter att ha promenerat runt dammen:))

  SvaraRadera
 3. Vad fint det såg ut där! Det finns så många pärlor i vårt land, att jag inte har nån längtan utomlands. Åtminstone inte förrän jag sett mer av Sverige. Synd att du inte fick ditt fika, men bättre lycka en annan gång.
  Historia är bra spännande. Ibland önskar man att byggnader och träd kunde tala, då hade man hört mycket intressant.....:)
  Kram Elinore

  SvaraRadera
 4. Härligt ställe och fina blåsippor finns det i närheten när den tiden är här.
  Ni bor verkligen fint!
  Jag läser, studerar och skriver på önskelistan och sedan undrar jag lite över vad du vill ha :-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. PÅ Sundby säteri var vi efter vi hade hälsat på dig för ett par år sedan!Kommer du ihåg??

  En av mina vänner som var med sa när vi hade gått runt med dig i er trädgård: "detta var den finaste trädgården jag har varit i".Kan faktiskt hålla med henne :=))

  SvaraRadera
 6. Åh vad glad jag blev för de orden M-L:) de värmde och visst kommer jag ihåg.

  SvaraRadera