tisdag 22 februari 2011

Viola odorata!

Snart kommer dessa underbara små blommor att dyka upp i rabatterna lite var stans:)) Jag vet att många betraktar dem som ogräs men jag tycker att de är helt bedårande. Viola odorata (luktviol) sprider sig med jordutlöpare och frösår sig men ändå gillar jag dem:) Köpte fröer från Impecta på V. odorata 'Sulphurea' en enligt dem mycket ovanlig gulblommande sort. Får se om de gror:) Den här bilden är från den 24 april förra året och jag hoppas att jag får se den tidigare i år:))
Vid samma tid blommade även den här Hepatica nobilis (Röd form) inköpt hos Jörgen Peters i Tyskland för flera år sedan. Den är så söt och man blir lycklig långt in i hjärteroten varje år när man ser att den kommer med sina knoppar.
Hoppas att jag i år hittar mer små fröplantor av den "vanliga" blåsippan också:) Har en planta som jag fått av min moster o morbror och som växte i deras gamla trädgård den frösår sig (plantan alltså) lite varje år och myrorna ser till att de hamnar lite runt omkring:))

5 kommentarer:

 1. Hejsan!
  De är bedårande..Tack för att du alltid skriver en kommentar på min blogg.Ska nu iväg och klippa mig. Må så gott.
  Kram mia

  SvaraRadera
 2. jag tycker också om de små luktviolerna som tyker upp lite här och där.Sådde en vit sort förra året och den blommade så fint.Tyvärr så är sniglarna glada i dom.

  SvaraRadera
 3. Underbara sippor!
  luktviolerna försöker jag att inte ränsa bort när jag ränsar ogräs - små och söta e dom! :)

  Har ni sol idag? här har vi minus 10° men det droppar från taken av vad solen värmer :)

  Ha en trevlig dag!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 4. Snart och snart - det återstå att se. Hos oss dröjer det nog till mitten av april innan något över huvud taget tittar upp...
  Blåsippor har vi tack och lov i hundratal bland annat vid barnbarnens gungor. De har svårt att acceptera att blommorna inte får plockas: "Det finns ju så många!"
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Om förhoppningsvis 6 veckor finns blåsippor här. Om jag så ska stå där med blåslampa.
  /Anette

  SvaraRadera