onsdag 14 april 2010

Mer vårblommor!

Idag är ytterligare en dag med underbart väder. Man kan nästan se hur det växer i rabatterna hur knoppar på träd och buskar sväller för var dag som går:) Corydalis (Nunneört) är en helt underbar blomma. En del tycker att den är som ogräs och att den "tar över" rabatterna men eftersom den liksom många andra vårblommor "försvinner" efter blommningen tycker inte jag att det gör något att den förökar sig och korsar sig med andra nunneörter. Man saknar ju färg så in i norden vid den här tiden så varje liten färgklick gör en salig:)
Här är ytterligare en färgvariant nästan lite limegrön och eftersom storleken på plantan är så liten är det troligen en självkorsad hybrid från förra säsongen:)
Ännu en Daphne denna gång Daphne blagayana (Balkantibast) som blommar nu. Den har ett lite spretigt och krypande växtsätt blir ca 40 cm hög och doftar ljuvligt som de flesta tibastar gör. Den kan vara lite kinkig för den vill ha fuktighetshållande jord men väldränerat. Ska tydligen klara sig upp till zon 6. Vi har haft vår i ca 3 år och eftersom alla Daphne växer väldigt långsamt är den ännu inte så stor. Den var också en liten stickling när vi planterade den.
En växt som däremot klarar vilken zon som helst är denna Hosta. Den har till och med sett lika dan ut under all snö:)) Har döpt den till Hosta 'Concrete' 

12 kommentarer:

 1. Den hostan är fantastisk!!!!
  Tål den snigelangrepp?

  SvaraRadera
 2. hahaha, det var verkligen en supersäker hosta:)) Har du gjort den själv? Är den i målad terra eller cement?

  SvaraRadera
 3. En sån hosta måste jag göra på nästa betongkurs:-))
  MLK:-))

  SvaraRadera
 4. Tibasten luktar så tårna krullar sig, i alla fall om man har långa sådana. Har gått och sniffat på dem, här ikväll. Svårt att få nog. Tur att mörkret kommer annars hade jag nog fortfarande tassat runt där ute.
  Hoppas det går bra med husstädningen. Tråkigt jobb nu i vårtider men tur för dottern att hon har omtänksamma föräldrar.
  Hostan, den passar nog stensäkert i en kruka!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Hosta Concrete ser läcker ut!!! Slår vad om att sniglarna inte ger sig på den... ; )

  SvaraRadera
 6. Nunneörten har jag också en hel del av men som du säger den försvinner ju så jag tycker att det är helt ok. Hosta vart en favorit den måste jag göra//Britt

  SvaraRadera
 7. har du tänkt driva upp mer av den hostan??det finns säkert många som vill ha den...
  får du nu för många nunneörter så kan jag ta hand om en del:)

  SvaraRadera
 8. Jag gillar också nunneörterna. Hade två olika blå en gång i tiden, men de har tackat för sig... De andra kommer troget tillbaka och har börjat sprida sig en del, men det är bara roligt. Man är nog lite mer tillåtande på våren.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset med hostan där, jättefint.
  Nu har jag köpt två cemntböcker (till min tidigare samling) ute på mässan, så snaaart kommer jag väl igång med att gjuta något själv:-)

  Ha en go helg!

  SvaraRadera
 10. Trevligt med en Hosta som är snygg även på vintern! =)

  SvaraRadera
 11. Nunneörter kan man aldrig få för många av, fast grannen undrade vad det var för konstiga röda blommor som började poppa upp i hans gräsmatta :-) :-) Här sprider de sig något väldigt :-)

  Men vi har haft det så kallt på nätterna här att buskar och träd fortfarande verkar vara i vila.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 12. Vilken mini-daphne. Doften är kanske större :)
  Jag sparar en daglilja till dig (tur att du påminde, hade glömt att anteckna, aja baja ;)

  SvaraRadera