lördag 27 mars 2010

Kalejdoskåp!

Kalmia latifolia (Bredbladig Kalmia) är en trevlig liten buske för zon 2 (kanske 3 i skyddat läge) Den är städsegrön och tillhör familjen ljungväxter. Den vill ha mullrik, kalkfri jord så vi har planterat den tillsammans med Rhododendron i surjord vilket passar bra då den blommar lite senare då förlänger man ju rabattblommningen;) Halvskugga vill den också gärna ha. Otroligt vacker tycker jag men den är giftig, men jag ska inte äta på den:) Vårt exemplar växer väldigt kompakt och den blir inte mer än drygt 1 meter.
Blomknopparna är oerhört dekorativa i sig och ser ut som om en sockerbagare spritsat ut små kristyrtoppar som garnering. När sedan blomman slår ut är det en helt annan bild jag ser för mitt inre - Jag ser ett kalejdoskåp! Ja inte själva kalejdoskåpet utan bilden inne i:) Fick ett sådant av min farmor när jag var liten och kommer ihåg hur fascinerad jag var av att det blev olika mönster och färgkombinationer bara genom att vrida på det. Blomman har precis det  mönstret.  Hoppas verkligen att den klarat vintern. Denna Kalmia är troligen namnsorten 'Elf''

10 kommentarer:

 1. Den här busken är av sorten: måste ha!
  :)

  SvaraRadera
 2. Trädgårdsdrömmar27 mars 2010 kl. 14:45

  Jättefina! Kunde inte motstå en sådan för något år sen. Vet att den inte var härdig i vår trädgård....men men man måste ju pröva.Den höll inte länge, klarade inte ens den första tiden av vintern. Dom säger ju att man ska pröva minst tre gånger men en växt men i detta fallet tror jag det får räcka med en gång....synd på en så fin växt.
  Nu har våren kommit ordentligt till och med här på sydsvenska höglandet. Fåglarna har fått fnatt och tranorna har precis kommit och ljuder ut sitt trumpetande i hela området...underbart!
  I rabatterna kommer det upp både julrosor, blåsippor, snödroppar och krokus. Man är alldeles lyrisk.
  Ha en mysig vårhelg
  Ken

  SvaraRadera
 3. Trevligt med en ny bekantskap :) Söta små blommor och att den är städselgrön ger den extra pluspoäng. Men denna raritet kanske man inte hittar i en vanlig handelsträdgård? Kanske Mölnlycke har de, de brukar vara bra uppdaterade.

  Ha en fortsatt skön helg :)

  SvaraRadera
 4. Inget för mig tyvärr. Här har ju en del rhododendron tagit rejäl skada av vintern, så en kalmia ...... :-) :-) :-) Vackra är de!
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 5. Jättesnygga är de. Såg så fina i Knislinge, så kanske de kan gå här med. Du får berätta hur den klarar sig hos er, så kanske jag törs.
  Snygg fotomodell du hade i förra inlägget ;)

  SvaraRadera
 6. Hoppas den klarat sig!
  Nyhet för mig men så fin...
  Vet att du inte har många julroser men du/ni kanske vill ha? Såg idag att jag har en del plantor på landet som behöver nytt hem. Knoppar har de så de kommer att blomma i vår. Är du intresserad! Vill på något sätt gärna tacka för hjälpen.
  Är du Monne, hemma på tisdag?
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. wowwwwww!! Den vill jag ha...äga ,rå om., ifall jag bodde liite bättre till:)

  Ha det gott /Berit

  SvaraRadera
 8. Så mycket roligt du har i din trädgård! Väntar ivrigt på att få se den live!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera