onsdag 17 mars 2010

Frostfria växter:)

Salvia patens  (blåsalvia) är en av mina "övervintringsväxter" Köpte min första planta på "Botan" för många år sedan och jag bara älskar den ljuvliga kornblå färgen. Denna planta är dock inte blå utan vit som ni ser;) och den sådde jag för några år sedan eftersom jag hittade fröer på den från en fröfirma utomlands.  Brukar vara väldigt lätta att övervintra. Jag har dem för det mesta på friland på sommaren men ibland, som här i kruka. När hösten kommer gräver jag upp dem, kapar av lite av rotsystemet och planterar i en kruka. Jag klipper ner dem till ca 10 cm och ställer dem mörkt och frostfritt. 
Här är den blå varianten. De brukar bli rätt så omfångsrika på en säsong. Var och kollade krukorna inne i stallet idag och de kommer redan, de känner väl på sig att det är vår;) Helt fantastiskt för de har inte fått vare sig vatten eller ljus. De är oerhört lätta att fröså men lättast är nästan att ta sticklingar för då får man rejäla plantor redan första sommaren.

6 kommentarer:

 1. Hade en blå som inte överlevde i trädgården - kanske inte så konstigt då jag inte tog in den över vintern. Vad jag ångrar det - den blå färgen var ljuvlig!

  SvaraRadera
 2. Vilken härligt blå färg och vilken höjd.//Britt

  SvaraRadera
 3. Har funkat med övervintring hos mig vissa år och dött andra gånger trots samma behandling. Därmeot upptäckte jag att den är väldigt tacksam att ta vårsticklingar av om man vill ha fler plantor. Trevligt!
  Eva

  SvaraRadera
 4. Har aldrig provat o övervintra den.... men mörkt o frostfritt kan jag ju ordna i gamla potatiskällaren.... Där ligger det dahlia-rötter o väntar på att väckas till liv....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Kul när man lyckas med övervintringen! Agapanthusen ser pigg ut också. Duktig! :)

  SvaraRadera
 6. Vilken underbart blå färg. Fick en salvia idag när jag träffade Anja, kanske är det en sådan? Måste erkänna att jag läst lite dåligt på namnlappen.
  Ser dig framför mig när du vadar fram i dina 'höga' stövlar ;-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera