måndag 15 mars 2010

Afrikas Blå Lilja!

Agapanthus (Afrikas blå lilja) är en läcker växt tycker jag. En stor planta har jag på friland sedan flera år tillbaka den täcker jag (om jag kommer ihåg det) med lite granris men det ska bli spännande att se om den klarat denna vinter. Dessa tre krukor är däremot i allra högsta grad levande:) De står inne i stallet och gottar sig i värme och ljus. Det finns tydligen olika sorter av Agapanthus för den i mitten vissnar ner på hösten vintern men kommer nu igen med nya friska blad från botten. De två andra är av en sort med städsegröna blad bara ett och annat blad blir lite gult. De två delade vi nu i höstas vilket inte var lätt:)) Göran använde yxa o kniv och fast vi satte tillbaka en rejäl bit i respektive krukor så blev det 15 nya krukor som jag ska sälja på marknader till våren och sommaren:)
Här står de "nya" plantorna och väntar på andra hem:) Hoppas att de är någon som vill ha och som tar hand om dem. Detta är alltså sorten som är mer eller mindre städsegrön. Är det någon av er som vet vilka sorter jag kan tänkas att ha?

16 kommentarer:

 1. Vad jag blir nyfiken på är vilken av sorterna du odlar på friland? Det skulle jag gärna vilja prova!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Jag har två mindre städselgröna i växthuset och jag har hört talas om att det finns olika sorter. Tror det var Eva Robild som bloggade om det "fingrarna i jorden". Undra om det är samma med de vita? Vit skulle jag vilja ha. Och jag undrar samma som Nina ovan gör.... ♥

  SvaraRadera
 3. Jag har vit och blå och gillar dom väldigt mycket. Jättejobbiga att dela och framför allt att få ur krukorna. Båda sorterna vissnar ner över vintern. Såg en härlig blå i Sydafrika, den heter Agapanthus inapertus 'Graskop'. Googla gärna på den.

  SvaraRadera
 4. Ja Nina och Lotta 8` jag vet inte vilken det är som jag har på friland:) men jag ska ta en av mina "bebisar" och plantera ut i år så då vet jag vilken det är. Det kan ju till och med vara båda sorterna kanske.

  SvaraRadera
 5. jag är ju värdelös på att övervintra saker..fast kanske så att jag inte är så intresserad av att göra det.Men just den lijn den afrikanska skulle jag faktiskt kunna prova igen)

  SvaraRadera
 6. Ja ha på vilken marknad då?
  Inte i närheten av Ängelholm förstår jag.

  Jag köpte stora med 3 blommor i varje på maxi för 59:- tror inte de visste vad de sålde.
  Köpte alla de hade kvar bara 3 st - tänk om det funnits 10??
  Ha galen är man ibland - eller är det bara jag?
  Gillar verkligen denna växt.
  ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 7. Ja vilken marknad finns du på då? Skulle vara intresserad av en liten teling...
  Har en stor blå som vissnar ner, men den är inte delbar ännu, samt en vit som inte vissnar ner, inte heller den delbar ännu.
  Skulle mycket väl kunna tänka mig ett tillskott av en blå ;-)
  Intressant det där med friland, måste nog försöka prova det...
  //Monica

  SvaraRadera
 8. Den är kanonfina tycker jag, önskar dock att jag kunde sköta dem men jag lyckas inte. Har köpt flera gånger men det blir inget. När jag ser din bild funderar jag dock på om jag inte borde testa igen.

  SvaraRadera
 9. Annika: Den/de marknader som jag pratar om är här runt omkring. Uddevalla, Orust och sist marknaden hemma hos oss i augusti:) Men det är inte så långt från Ängelholm så du är välkommen.
  Monica: Du är är också välkommen :)

  SvaraRadera
 10. Vad fina dom var, min har inte fått någom fart få se denna sommar om den tar sig.
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Fick en jättestor kruka med Afrikas lilja av en väninna i Stockholm. Just nu står den i stallet hos en annan - gemensam - väninna här på Gotland för övervintring. Vi tänkte dela på den och se om någon av oss kan få den att överleva ute. Har du några tips - förutom täckning med granris?

  SvaraRadera
 12. Susie: Jag tror att den vill ha lite genomsläpplig jord, så står den nämligen här:) Vinterväta känner jag intuitivt att den skulle ogilla.

  SvaraRadera
 13. Det blir säkert inga problem att hitta nya hem till de små, med så vackra föräldrar:)

  Hos mig står det just nu två blå Agapanthusblommor i vas på bordet. Känns väldigt lyxigt:)

  Ha en fin tisdag

  Rebecca

  SvaraRadera
 14. Jag har några små stackare, men vilka sorter det kan jag inte. Förutom minin ´Lilliput´.
  Tror att jag ska gräva ner mina och ha dem ute, för jag är värdelös på det där med att övervintra.
  De är väldigt lätta att så, gror som bara den :)

  Så härligt det ser ut med fikan ute.
  Det är väl ungefär så min man har planerat det här. Han vill köpa tillbaks marken som en gång hörde till huset. Så barnen kan bygga när de blir större, om de skulle vilja.

  Kram Mari

  SvaraRadera
 15. Jag har dåligt tålamod med dessa underbara skönheter faktiskt. Men de är ståtliga. Jag hittade någon mörk variant hos Borealis tror jag det var, med mörka stjälkar och mörkare blommor om jag inte minns fel. Får hem den till helgen tror jag.

  SvaraRadera
 16. Hej Monne,
  Åh, så underbart!
  Kan man få tinga 3-4st av de där vintergröna agapanthusarna?? Vi har sommarställe på Gullholmen, så jag skulle kunna komma förbi och hämta upp vid tillfälle när vi är där nere? Det skulle jag väääldigt gärna vilja, om du kan tänka dig att hålla på dem för mig:-)

  SvaraRadera