tisdag 9 mars 2010

En älsklingsväxt i trädgården!

En växt som jag inte skulle vilja vara utan i min trädgård är Lavendel, en helt perfekt växt att göra små häckar av och då gärna utefter en gång som man ofta går på. Här har jag planterat den utefter plattgången fram till ytterdörren. När man kommer när den med benen eller kanske matkassen från affären slår de mest ljuvliga dofter mot en. Fjärilarna älskar den och det ser så där vackert och rofyllt ut när det fladdrar svärmar av dem över hela gången:) Hos oss frösår den sig otroligt mycket så jag plockar upp mängder av pyttebebisar varje år och krukar upp ca 5-6 st i en kruka som får stå ett par år och vips så har man "nya" fina plantor. Denna häck har jag gjort av "egna" plantor.
Här är ytterligare "egna" plantor. Här är planerna att ta bort all gräsmatta och ha marktegel (samma som nu kantar rabatterna) över det hela. På så sätt kommer också rabatterna att breddas. Vilket är bra för då får jag plats med ännu mer växter:))  Det kanske är svårt att se men anledningen till att det inte är en hel rabatt utefter högersidan är att det finns fönster där och jag vill kunna putsa dem utan att kliva i en rabatt. Ytterligare en fördel är att det inte skvätter upp en massa jord när det regnar. Jag har också den vita och rosa sorten men de har inte frösått sig lika villigt än.

12 kommentarer:

 1. Vad härligt när växterna förökar sig själva. Har haft lavendel men på något vis trivdes den inte. Funderar på att försöka igen.
  Rabatterna kan man nog aldrig få för lite av.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Härliga lavendelhäckar du har!

  Ha en fin dag

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Verkligen snyggt. Jag har försökt med lavendel hos mig men det blir inte alls så snyggt utan mest lite spretigt, tanigt och trist. Då är det ju alltid trevligt när man kan få se hur fint det kan vara.

  SvaraRadera
 4. Hör på Gotland är det ett "måste" att ha lavendel och jag har tre olika sorter.
  Den jag har mest av är `Hidcote´ som växer och blommar väldigt bra, men några småplantor hittar jag inte.
  Sen förra året köpte jag en enda planta av `Blue Cushion´ på fastlandet och slog ner i "stenhörnan". Det är otroligt tätväxt och kompakt lavendel. Den växer som en silvrig liten kudde, men jag har inte sett den blomma ännu så jag hoppas verkligen den överlever blötan i vår.

  SvaraRadera
 5. Så ljuvligt! Å vad fint du har det!

  SvaraRadera
 6. Ja, lavendeln är underbar! Så snyggt i dina planteringar. Den måste jag försöka mig på. Har bara lite vit i en kruka, om den har överlevt, vill såga.
  /Christina

  SvaraRadera
 7. Lavendel vill gärna dö här hos mig på vintern, så den får ersättas av Isop istället.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 8. Doften, glöm inte doften... Sommar!
  Eva

  SvaraRadera
 9. Lavendel är absolut en stomme i trädgården! Mina frösår sig också gärna - jag gav bort massor förra sommaren. Bra sätt att göra sig populär på! =)

  SvaraRadera
 10. Lavendel, det är en av mina favoritplantor. Kärleken är besvarad! De bjuder trädgården på blommor och doft. Har den som småhäckar.
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Tack.... nu fick jag en vision av hur min stengång var kantad med lavendel....
  Får fundera på detta lite ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera