söndag 23 januari 2011

Tibetansk buskpion!

2009 på hösten fick vi några frön från Paeonia lutea ludlowii av en vän från STA. Vi visste ju att det tar tid med pioner eftersom vi sått förut så den här gången ville vi testa något nytt:)
Johan Petterssons metod med vitmossa i kylen:)
Så i okt-nov 2009 lade vi in fröerna i fuktig vitmossa i kylen. Nästan exakt 3 månader senare hade det blivit groddar på alla fröerna:) Det skulle egentligen ha blivit ett första hjärtblad också enligt hans metod men vi tänkte inte vänta på dessa utan blandade till såjord och planterade försiktigt fröna i jorden utan att bryta av grodden:) Här är en länk till Johan P. metod.
http://www.tradgardsamatorerna.nu/pionsadd2.html
Vi satte i januari 2010 krukorna utomhus i en pallkrage:) Där har det sedan stått hela året tills nu för ungefär 14 dagar då vi tog in dem igen. Vi satte de djupfrysta krukorna i ca + 5 grader för att tina långsamt och där efter satte vi in dem i ljuset och +18 grader:) det dröjde inte länge förrän man såg att det fanns liv i krukorna;))
Nu är det 5 st krukor med denna vackra starkt gula pion som växer naturligt i sydvästra Kina. Den förväxlas ofta med P.delavayii (småbuskpion) men P.lutea ludlowii har alltid rent gula kronblad och vanligen 1-2 alltid gula fruktämnen. P. delavayii kan ju vara gul,röd eller orangeröd.
Här är en närbild på bladen. Ska bli oerhört spännande att se när den blommar, vi har nog i alla fall "tjänat" in 1 år på den här metoden då pioner i allmänhet växer nedåt (roten) i 2-3 år innan man överhuvud taget ser något ovanför krukkanten:)

8 kommentarer:

  1. Gud så spännande.Synd att pioner tar så lång tid på sej innan det blir något i krukan

    SvaraRadera
  2. Så kul att ni lyckades. Jag tycker ni är så duktiga//Britt

    SvaraRadera
  3. Skickligt! Och så spännande att få veta hur pioner blir till. Det verkar ju betydligt mer avancerat än våra egna mänskliga förökningar... Plötsligt förstår jag varför de är så dyra att köpa.
    Lycka till med fortsättningen!

    SvaraRadera
  4. Vilken lycka!!! Får nog ta och googla på den där pionen, den verkar vara fin och ovanlig.
    Ha det bra!
    Christina

    SvaraRadera
  5. Vad ni när duktiga på sådd och förökning av växter! En stor portion tålamod, kunskap och inresse :) Lycka till med fortsatt tillväxt :)

    SvaraRadera
  6. Det verkar ju vara en utmärkt metod att så på. Jag måste testa det nästa gång jag får tag på pionfrö.

    SvaraRadera
  7. Det här är den absolut bästa metoden att föröka pioner. Har själv nyss planterat 7 P. suffruticosa, som först fick ligga i mossa i vanlig rumstemp. och när roten vuxit ut efter drygt 2 mån. fick dom flytta ut i bodan med 3-4 grader. Nu har de 2 första bladen kommit, då fick dom komma i jord. Och detta från oktober tills nu, alltså drygt 4 månader, utan större krus. Kolla bara så det inte blir för fuktigt.

    SvaraRadera