måndag 12 september 2016

JAS-månader, så vi sågar o klipper :)

I helgen har vi sågat o klippt med både motorsåg, grensåg o sekatör. Det växer så det knakar och det behövdes tas några grenar på  häggmisplarna (Amelanchier spicata) utefter vägen. Det är svårt att köra utan att rispa i bilarna annars.
 Det blev bättre även om det kanske inte syns så mycket på bilderna :)
 Höstfärgerna börjar synas på en del buskar o träd, här är det Pieris japonica 'Red Mill' (Buskrosling) som fått tre röda "paraplyer" :) Snart är hela busken röd.
 En annan kan inte bestämma sig om det är vår eller höst så det blir både och, lite blomknoppar och en antydan till höstfärg på ett "paraply" :) Pieris japonica 'Sarabande' är namnet.
 Den här dvärgformen av höstsyren, Hydrangia paniculata är väldigt trevlig om man inte vill ha en hortensia som blir för stor. Den blir ca 1,5 - 2 meter hög och blommar länge. 'Dharuma' heter namnsorten och den ska enligt uppgift på nätet inte vara så vanlig. Svår är den i alla fall absolut inte :)
 Tog några sticklingar igen på den för det är kul att kunna ha några att sälja :)
Det har blivit några sticklingskrukor redan men det är Göran som står för merparten :) Det är så kul om några veckor när det är dags att kolla om de rotat sig :) 
Nu håller vi på att klura ut hur vi ska kunna kapa många, både döda och levande grenar på både ett gammalt plommonträd och ett surkörsbärsträd utan att grenarna faller ner och bryter av Rhododendron o Azaleor som finns nedanför.  Det är ju naturligt vis väldigt svårt att nå grenarna eftersom det är i en slänt och träden är murkna. Vilka I-landsproblem vi har :)  Men det löser sig nog på ett eller annat sätt :)

6 kommentarer:

 1. Jag har samma problem - en stor död asp och en telefonledning på ena sidan och träd och buskar på den andra sidan. Hoppas den står kvar i vinter. Det är kul med sticklingar. Skolade om ett antal små rotade buxbom idag. Håller tummarna för rhododendronsticklingarna.

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 2. Det är en alldeles egen värld, det där med trädgård. Man värnar om sina växter och vill att alla ska må bra. Att värna livet är väl inget specifikt för I-land ;-)?

  Ha det super! /Anja

  SvaraRadera
 3. Så proffsigt det ser ut med sticklingarna som till och med fått stöd. Köper ni in krukor?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Anette, vi brukar få en massa från en trädgårdsfirma (använda för offentliga planteringar, typ för hängväxter) Dessa krukor återanvänder vi :)//Monne

   Radera
 4. Ja i år har det verkligen vuxit. Har märkt att Pieris japonica (iallafall de jag har) är väldigt torktåliga. Det är ju bra i dessa tider.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Så stora era amelanchier blivit! Och snart sprakar de i fantastiska höstfärger!
  Den där hortensian 'Dharuma', kan du tänka dig att sälja några ex per post när de blir planeringsfärdiga? Om du vill kan du svara per mail, mailadressen finns i högermarginalen på min blogg.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera