onsdag 21 september 2016

Det doftar smultron :)

 Nu börjar höstsilveraxet blomma, köpt för ca 9 år sedan som Cimicifuga ramosa 'Atropurpurea' men jag undrar jag? Bladen är lite för gröna tycker jag, de ska väl vara mer åt det rödbruna hållet? I alla fall doftar det något alldeles kolossalt ljuvligt :) Påminner om smultron.
 Det vimlar av både bin, humlor o blomflugor så det gäller att se var man stoppar näsan om man vill komma riktigt nära doften :)
 Ett annat höstsilverax är Cimicifuga simplex 'James Compton' en namnsort som jag köpte på växtmarknaden på Råda Säteri för några år sedan. Det har den där riktigt mörka bladfärgen som 'Brunette' har, tyvärr dog min 'Brunette' för två år sedan, sorken var hungrig :(  Nu slår även 'James' ut snart :)
 Gräsen är som finast nu tycker jag, även om de är fina men snöglitter en solig vinterdag så är det just så här, när de precis har vecklat ut sina vippor som jag föredrar dem :) Detta är Miskanthus sinensis 'Malepartus'. Det har för övrigt hämtat sig efter att nästan ha förtvinat efter att ha fått konkurera med för mycket ogräs innan vi "räddade" det :)
Det mörkt vinröda vipporna är läckra mot det gröna bladen :)

4 kommentarer:

 1. Miscanthusgräsen blommar vackert nu. Höstsilveraxen är fina och varje höst vill jag ha dem men jag tog faktiskt bort ett för jag tröttnade på att vänta på så sen blomning. När hösten kommer och man mest jobbar och inte ser det ... Blir kanske ändring sedan när man inte jobbar längre.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Visst är de fina både silveraxen och gräsen! Även här blommar de och jag njuter!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med, båda släktena är underbara och faktiskt hela säsongen. Atropurpureum kan vara väldigt grön i bladen beroende på var jag odlar den. Jag har både mer och mindre röda blad. Och de är delade från samma moderplanta. Synd på Brunette. Ska strax ge mig ut och insupa doften jag med. Och kolla om Pink Spike har rosa blommor eller ej.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Spirorna sprider sin söta doft här även i år. Uppvaktade av hungriga små insekter. Dock saknar jag amiralfjärilar där. De brukar alltid klättra runt på blommorna. Har två olika sorter och det räcker, eftersom det är kinkigt med att de ska hinna blomma innan frosten kommer.
  Skön söndag!
  Anette

  SvaraRadera