onsdag 7 september 2016

Grönt, grönt och lite annat :)

 Nu är det inte mycket som blommar i vår trädgård, däremot är det väldigt mycket grönt. Från mörkaste mossgrönt till ljust limefärgat :) Det finns dock en o annan färgklick som solhattarna, en del har blommat över, en del är på väg men en del har bara precis slagit ut som den här ..........
 ...... Echinacea purpurea 'Purity' den gör verkligen skäl för sitt namn tycker jag :)
 Annars är det nog fackelblomstren som får stå för den mesta färgprakten. Detta är Lythrum salicaria 'Dropmore Scarlet' som är den som har den intensivaste lilaröda färgen av dem som vi har, 80-120 cm hög och hos oss är den närmare den hösta höjden.
 Något ljusare är 'Rosy Gem' som jag sådde för några år sedan och planterade ut lite var stans i trädgården eftersom jag inte fick sålt så många. 70 -100 cm också den närmare metern hos oss.
 'Blush' är ljusast av dem och ljuvligt vacker där den står, detta är den som är lägst av dem och blir bara ca 80 cm. Fjärilarna älskar fackelblomster så det är alltid ett väldans fladdrande av olika fjärilsarter runt dem :)
Till sist den som kanske lyser allra mest - Strålrudbeckia (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'. En fantastisk snittblomma och en verklig "eyecather", en växt man blir riktigt glad av :)

5 kommentarer:

 1. Visste inte att det finns vit rudbeckia. Måste ha!
  Strålrudbeckian frodas även här, verkligen en glädjespridare!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Echinacea har jag satsat lite på de senaste åren men de är verkligen inte pålitliga. Min bästa vita är Avalanche, och din Purity var jättefin.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Inte en enda solhatt vill bo hos oss så nu har jag gett upp, men fina är de.
  Trevlig helg till er båda.
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Att det finns så många olika sorters fackelblomster hade jag ingen aning om. Jag har en namnsort som jag tror heter Robert och jag har försökt få fler av den i samma rabatt, men det det går så där. Jag tycker att fackelblomster är värdefull för sina stabila spiror och sensommarblomning. Fin i närheten av sköldpaddsört och solhatten Magnus och så mycket grönska runt om. Jag leker med tanken att satsa på en rabatt i den stilen, men måste i så fall göra om en befintlig helt. Vi få se.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder! Gillar också fackelblomstren och 'Blush' är favoriten. Älskar den ljusa rosa färgen och kontrasten som blir mot det lilla ögat med brunorange ståndare i mitten. 'Purity' och 'Virgin' går bäst av de vita hos mig.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera