lördag 1 september 2012

Visat förut tror jag;)

Har säkert berättat om den innan men nu blommar konvaljbusken (Clethra alnifolia), doften känns på långt håll och det är en buske som jag gillar såpass mycket att jag har den på tre ställen i trädgården:) Den är släkt med ljungväxterna och växer i vilt tillstånd i Nordamerikas sumpmarker och fuktiga skogar. Den vill alltså ha futighetshållande sur jord så den passar ju utmärkt att samplantera med tex. Rhododendron. Man kan läsa lite olika om den, att den bara är härdig till zon 2 men en del har haft den i över tio år i zon 4, så testa om ni vill ha den för den är underbar nu på höstkanten när mycket annat slutat blomma:) Hos mig blommar den från början, mitten av juli till en bit in i september:) Brukar ta sticklingar från den och det brukar gå bra. Den blir 1-2 meter hög, vår är nog efter ca 7 år 1 meter.
En annan växt som jag också säkert visat tidigare är blodpilörten (Persicaria amplexicaulis 'Firetail') En fantastisk färgsprakande växt, dock får jag nog gräva upp den eller i alla fall delar av den för den sprider sig med jordutlöpare och nu har den börjat att breda ut sig lite väl mycket. I riktigt stora perennrabatter kan den nog vara perfekt som "vävare".

3 kommentarer:

 1. Oj, blev riktigt sugen på båda växterna. Blodpilört, ah, underbar.

  SvaraRadera
 2. Har köpt en konvaljbuske i år och ser fram mot bommningen nästa år. Hoppas den kommer att trivas lika bra hos mig som den gör hos dig..
  Kram Ing-Mari

  SvaraRadera
 3. En vacker Konvaljbuske. Så intressant att jag gärna skulle prova även här i zon 5 i skyddat läge. Lite utmaningar måsta man ju ge sig på.Kram/Fia.

  SvaraRadera