lördag 23 augusti 2014

Trädgårdsbesök och annat!

 Idag har jag haft en buss från Sjöbo Trädgårdsförening i Skåne här:) Göran är på ordförandekonferens i Linköping så därför skrev jag inte "vi" utan "jag":) Det var trevligt att gå omkring med intresserade människor och att svara på en o annan fråga. Tack alla rara människor som ville titta i vår trädgård! Vädrets makter var också med oss och det hoppas jag de är i morgon också då det kommer en buss från Norge på besök.
 Den här Irländska Idegranen (Taxus baccata fastigiata Aurea) stod en del och tittade på och jag insåg att den växt till sig rejält:) Köpte den för ca 9 år sedan på Lindhults Plantskola och då var den ca 10 cm hög. Den skulle vara mycket långsamväxande och det kan jag verkligen skriva under på, de 4 första åren tror jag inte den växte en centimeter ens. Sedan tyckte jag att det var dags att flytta den till ett bättre läge och framför allt till en plats där vi kunde se den:) Efter att ha stått på sin nuvarande plats i ca 3 år satte den fart, så nu har den helt plötsligt kommit upp till ca 60 cm:)
 Fortsätter den med den här farten så är vi nog snart uppe i 2 metershöjden som det sas att den skulle nå efter 10 år:) Återstår att se hur hög den blir när den växt klart:) Läcker är den i alla fall med sina gula blad/barrkanter
Här är också en växt som växer så det knakar Crinum macowanii. Den köpte jag som liten planta på Blekingekretsens riksmöte 2010 i Ronneby. Den är nu ca 90 cm hög förutom blomstängeln som är längre än den ser ut egentligen eftersom den "fastnade" i ett bladveck och växte i en böj innan jag såg det och släppte lös den:) Omkretsen på "moderplantan är nästan 25 cm och den får en massa"bebisar" som ni ser runt omkring stammen där nere. Den får stå på altanen på sommaren och i oktober bär vi in den i stallet där den står med belysning fram till maj ungefär. Oftast har den då blommat i januari så det är kul att den blommar nu igen:)

3 kommentarer:

 1. Visst är det trevligt med intresserade trädgårdsbesökare. En intensiv helg för dig nu när Göran är på 'vift'.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Kul med besök i trädgården och de ser så intresserade ut. Förstår att de tittade extra på idegranen. Läcker.
  Hoppas ni har tur med vädret idag också.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera