tisdag 6 maj 2014

Äntligen regn!

Idag har det fallit ett stilla vårregn hela dagen:) Det behövdes verkligen för det är otroligt torrt i markerna. Hoppas bara inte att det nu fortsätter vecka efter vecka. Nu blommar en av mina vårfavoriter nämligen förgätmigej (Myosotis scorpioides) Den frösår sig något vansinnigt men är lätt att rycka upp där man inte vill ha den:) Visste ni föresten varför den heter som den gör? Detta hittade jag på Wikipedias sida: Namnet "förgätmigej" kommer från tyskans "Vergissmeinnicht", vilket betyder just "glöm mig inte", och har översatts till en mängd språk. Enligt legenden så utspelade sig följande händelse på medeltiden: En riddare och hans fästmö gick längs en flod när han plockade en bukett med förgätmigej. Eftersom hans rustning var så tung så ramlade han i vattnet. Strax innan han drunknade kastade han buketten till sin älskade och ropade "förgät mig ej". Blomman är förknippad med romantik och tragiska öden. Den bars ofta av kvinnor som ett tecken på trohet och evig kärlek.

 Många av våra Rhododendron börjar att blomma nu, det är någon nästan varje dag nu som slår ut:)
 Den röda trolldruvan (Actaea erythrocarpa) har redan börjat att blomma, mycket tidigare än vanligt. Ser inte mycket ut för världen just nu men senare i sommar kommer de lackröda bären och då är den helt fantastisk:)

2 kommentarer:

 1. Om det vore så väl att det blir regn som kommer här. Stor risk för snö. Trolldruvorna knoppas här men förgätmigejen blommar i sin fina blå färg.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Härligt du har det i din trädgård med så mycket fina växter. här är så litet såjag måste lägga band på mitt köpande kolonin sväljer inte hur mycket som helst.
  Tack för tipset om kameliontbusken, det är andra året jag har den och sen kanske jag kan få lite kivi också för jag har en sån planta till den.I år har det frusit en hel del bladrosetter på båda buskarna men den har gröna rosetter kvar så den lär nog komma igen.
  Öskar dig en fin mitt i veckan dag i morgon
  Kram Meta

  SvaraRadera