onsdag 30 januari 2013

Spännande Projekt!


 Idag när vi gick ut i stallet för att titta till sådder och sticklingar hade all snö försvunnit och solen tittade till och med fram en stund, det var inte utan att man kände vårkänslorna då:) De första fuchsiasticklingarna har nu rotat sig och mer är på G:) Efter att ha varit på banken (mycket pappersarbete med bankbyte;)) åkte vi in en sväng till Sundsby Säteri - Vi var nyfikna på det nya projektet där:) Det ska anläggas en köksträdgård ungefär som den som fanns vid sekelskiftet 1900 vid trädgårdsmästarbostaden;) Då var det extra tjusigt och exklusivt att ha snäckskal på gångarna (det fanns då i närheten en skalbank) nu har det beställts i från Danmark.
                                                                                      
Här låg det lite snö kvar i högar men man såg på långt håll snäckskalsgångarna lysa vita:)


Så här ser det ut på nära håll, i framkant där man kan se en liten damm ska det bli en våtäng men diverse gräs och annat som trivs i den biotopen. I "rutorna" ska det planteras grönsaker och annat som kan användas av Sundsbys Café bl.a. Det ska verkligen bli spännande att följa detta, mycket återstår ju som staket (mot rådjur och älgar) och att så och plantera ut allt som ska finnas där:) Jag står med ryggen mot trädgårdsmästarbostaden närmare bestämt på trappan och tar detta fotot. Visst ser det fint ut............


 ..........med köksträdgården till höger om oss så går vi på den här fina gången bort mot säteriet. Här är det en gammal fruktträdsallé där det verkar som om man planterat nya träd som ersättning för de gamla som troligen dött under åren som gått sedan 1900-talet. Ni kan se lite av de gamla mossbelupna träden.
Här är det väldigt trevligt att sitta och ta en fika eller äta lunch på sommaren när säteriet är öppet lite mer än det är vid den här tiden på året:) Att vandra omkring på Sundsby Säteri med omnejd är en naturupplevelse som jag varmt kan rekommendera. Är så glad att det röjs upp, fixas promenadstigar, belysning och allmän upprustning av byggnader och annat eftersom vi verkligen behöver vara rädda om en sådan kulturskatt som Sundsby Säteri med sin historia och sägner om bl.a Margareta Huitfeldt som levde mellan 1608-1683 och som var dåtidens rikaste i Bohuslän men med ett tragiskt livsöde .

8 kommentarer:

 1. mm vad läckert med snäckskalsgångar, vilken go plats du varit på , ha en go torsdag kram Monica

  SvaraRadera
 2. Hittade precis till din fina blogg. Så glad jag blev över allt det härliga som du visar i dina inlägg. Hit kommer jag tillbaka.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Törnrosa, vad glad jag blev att du gillade min blogg:)

   Radera
 3. Glömde ju att önska dig välkommen Törnrosa :))

  SvaraRadera
 4. Så roligt att få läsa lite nytt om Sundsby Säteri. Vi var där för första gången i somras, jättefint ställe!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 5. Oj vilket fint ställe!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 6. Hejsan Monne!
  Det får bli ett trevligt utflyktsmål till våren! Tack för tipset./Anja

  SvaraRadera
 7. Va fint med upprustningen på säteriet.. Vi var där 2012 - i fjor blev det inte tid-- NU måste det ju bli ett besök där i år.?? Tror vi!!
  Härligt att höra att sicklingar o blommor ligger i startgroparna. Ha det gott Kram Ninne

  SvaraRadera