torsdag 10 november 2016

Roligare än att så :)

Trots att vi inte fått så mycket snö som de fått på andra håll i Sverige denna vecka så har jag nästan gått i ide, det har varit kallt och ruggigt och det har varit så halt på vägarna, så fast dubbdäcken är på så har jag inte velat vara ute på vägarna i onödan.  
Tog en runda i trädgården idag och benveden  (som jag inte vet namnet på) lyser mot den vita marken med sina fantastiska färger :) Nu har de flesta blad ramlat av i frosten så nu syns verkligen fröställningarna.
 Även kopparlönnen (Acer griseum) lyser med sin sagolikt vackra bark :)
 Den gulvarigerade järneken  har fått bär.
 Hydrangea serrata 'Forget Me Not' har gått i vila för i år och har fått en "gräddklick" på en av blomställningarna.
 Kollade som hastigast hur det gått för mina sticklingar i stallet och till min glädje har 3 av 4 sticklingar i den här krukan fått rötter :) Det är Hydrangea paniculata 'Dharuma', en dvärgväxande höstsyren som blir ca 1-2 meter hög.
Så här såg "moderplantan/busken" ut den 14 juli i år. Nu har den nog nått sin sluthöjd  för den är ca 2 meter. I morgon ska jag plantera om de tre sticklingarna och kolla om det är några andra som tagit sig:) Så himla kul att kunna få fram bebisar från egna buskar, faktiskt roligare än att så eftersom jag kan föröka namnsorter på detta vis :)

9 kommentarer:

 1. Vilken färgbomb den där benveden! Kan det vara Vingbenved, Euonymus alatus?
  Så bra du lyckas med sticklingar! Jag försöker iblan men det går inget vidare...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får komma hit Laila så ska jag visa hur jag gör :)

   Radera
 2. Så vackert det är i din vinterträdgård. Håller med om dig att det finns något upphetsande i sticklingförökning. Förutom att de nya plantorna blir identiska moderplantan så ser man också blomningen mycket tidigare än vid sådder.
  Nästa vecka kommer hösten med värme tillbaka.-)
  Ha det super!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Kände på rhododendronsticklingarna häromdagen och tror att åtminstone 4 sorter tagit sig :) Då är jag nöjd eftersom det var första gången. Andra buskar och träd är roliga att sticka och Hydrangea tar sig så tacksamt :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Jag har snöat in lite på järnek. Vad är det för sort du har som är gulvariegerad? Har du haft den länge, trivs den, får den vinterskador, hur hög blir den? Jag har en nyplanterad Ilex x altaclerensis 'Golden King' som jag älskar och hoppas mycket på.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene, har haft denna sedan den var en liten stickling i en julgrupp den var bara ca 10 cm hög. Har ingen aning om vad det är för sort tyvärr och den är väl nu efter ca 15 år ca 2-2,5 meter hög. Den har aldrig fått vinterskador.//Monne

   Radera
  2. Tack Monne, ska kika efter fler järnekar.

   Radera
 5. Vad händig du är med att ta sticklingar och göra nya plantor. Mycket imponerande förstår att du är stolt. Vad blir det av allt fint? För eget behov eller till försäljning?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera