torsdag 12 maj 2016

Magiskt!

 Säger som mitt äldsta barnbarn brukar säga om saker som är lite oförklariga - "det är magiskt" :) Javisst är det magiskt! På bara några dagar (tycker jag;)) har de, från att ha varit några "pinnar" slagit ut i all sin prakt och i sina vackraste vårkläder. Det är främst lönnarna jag tänker på som med sina helt magiska färger kan få den allra hårdhjärtade på fall :) Själv faller jag hela tiden så det har blivit några stycken genom åren :) Den första på bilderna här är . A.palmatum 'Kotohime', mycket speciell och visad många gånger på bloggen men den tål att visas om igen :)
 Detta är A.palmatum -Katsura' och varför den fått det namnet är ju inte så konstigt :) Den har för övrigt klarat vintern bra i sin koppargryta som är nergrävd till hälften i trädgården :)
 A.palmatum 'Orange Dream' trivs bra vit källartrappen.
 A.palmatum 'Tsumagaki'
 Detta träd köpte vi hos Tommy Ahnby i höstas och det har tillbringat vintern inne på logen, planterades ut i februari/mars och nu slår det ut :) Acer pseudoplatanus 'Eskimo Sunset' är namnet.
 Detta träd var vi bara "tvungna" att köpa av T. Ahnby för några år sedan, det är en Acer maximowiczianum eller Nikkolönn :) Vi kallar ju vårt barnbarn för Nico men vem bryr sig om stavningen? Har ni sett vad vackert håriga bladskaften är. Det är bara nu, precis när den slår ut som bladen hänger lite,
A. shirasawanum 'Aureum', Japansk Gyllenlönn får avluta detta inlägg, skulle kunna fortsätta ett tag till men det blir lite jobbigt för er att läsa då :) Ja som sagt jag faller ofta för just lönnar och detta är bara en del av de vi har men det kommer säkert bilder på några andra emellanåt :)Nu ska jag ut i det magiska vädret :) Ha en fin torsdag!

5 kommentarer:

 1. Ja, lönnar är så vackra!
  Kanske jag skaffar mig det en dag!
  Tillsvidare får jag njuta av det hos er andra trädgårderare!
  Ha det fint i solen!
  /Annastina - Växthusträdgården

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, de veckor ( i år dagar) när träd och buskar slår ut är magiska. Träd och buskar betyder såå mycket för mig numera, jag är helt frälst och Tommy Ahnby är min största idol. Vad gäller lönnar så har de varit inkörsportar till denna förälskelse. Orange Dream och Tsumagaki har jag också, snygga! Mina kanske största favoriter är Sango Kaku och Ukigomo, med reservation för stavningen, efter Acer shirasawanum 'Aureum' så klart, den vinner alla priser. Jag ska googla på dem jag inte känner igen.
  Tror nog att det kan bli ett inlägg om mina lönnar idag.....
  Ha det underbart i er vackra trädgård!
  Marta

  SvaraRadera
 3. Vilken fin samling! Lönnar gillas särskilt.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Superfina! Min man sa just igår att han vill att vi skaffar ett gäng fina lönnar. Ska kolla upp dem du visar och se om de klarar vårt klimat!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera