tisdag 26 februari 2013

Vinterraket!

Nu har solen skinit varje dag sedan i lördags, helt fantastiskt vad det gör mycket för humöret:)) Var ute i stallet och tittade till mina sticklingar förut och nu slår alldeles snart den här skönheten ut:) Det är Veltheimia capensis (Vinterraket) en lökväxt ursprungligen från Sydafrika. Den blommar i feb-mars och är på våra breddgrader alltså en krukväxt. Jag vann den på en av STA:s inneträffar i höstas och jag föll då för de blanka vackra bladen som..............
.............finns ca 45 cm under blomman;) Tror att den ska få flytta in till mitt köksfönster så att jag kan njuta av den mer:) Lite senare slår dessa rörformade blommor ut lite i den gröna "toppen".

5 kommentarer:

 1. Jättefin! Hur odlar man den?

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här hittade jag på nätet Daniel: Ursprung: Sydafrika
   Blomfärg: Variationer från purpur till mörkt röd till ljust rosa med gröna prickar
   Blomningstid: februari - april
   Ungefärlig planthöjd: 50 cm
   Planteringsdjup: 5 cm
   Avstånd mellan lökarna: 15 cm för mindre lökar och 25 cm för de riktigt stora
   Typ av lök: lök
   Ljuskrav: Veltheimia ska inte utsättas för direkt solljus. Vid höga temperaturer är skuggiga växtplatser ett måste. Kan klara lättare frost, men bara på platser där det inte är tidig morgonsol.
   Användningsområde: I rabatter och i krukor. Veltheimia är lämplig som snittblomma. Ska inte utsättas för frost, och ska helst växa i + 4 grader. Är perfekt som en krukväxt för inomhus. Veltheimia är en perenn lök som gör sig bra i den skuggiga delen av trädgården. I trädgården trivs den bäst om den får stå kvar på samma växtplats under många år.
   Två arter är mer kända; Veltheimia bracteata, stor vinterraket och Veltheimia capensis, vinterraket.
   Veltheimia bracteata introducerades 1768 och Veltheimia capensis mycket senare, 1928. Capensis blommar tidigare och förblir mindre än bracteata.

   Radera
  2. Den låter väldigt spännande för mig som gillar lökväxter. Svåret bara med vinterkylan. Det finns så mycket kul man kan ha på fönsterkarmen.

   Ha det gott!
   Daniel

   Radera
 2. En riktigt 'vill ha ' växt! Så fantastiskt fin den är!/Anja

  SvaraRadera
 3. Var kan man köpa denna växt???

  SvaraRadera