måndag 18 februari 2013

Ljusblommor!


 Dimmigt och grått är det ute men det är plusgrader;) Tog en liten trädgårdsrunda med kameran och såg att Colchicum bulbocadium (Ljusblomma) börjar att titta upp. Till skillnad från de höstblommande tidlösorna som blommar sent på hösten, så blommar dessa små ljuvliga skapelser redan i mars-april:)
 Så här ser den ut när den blommar, visst är den ljuvlig!
Även Erythronium sibiricum 'Alba' (Sibirisk Hundtandslilja) hade tittat upp ur jorden:) Den brukar blomma redan i februari-mars. Den är också mycket tidigare än de "vanliga" hundtandsliljorna som ju blommar i april-maj. Förra året hade den nästan blommat över när jag kom ihåg att titta efter den så därför har jag inget foto på den från rabatten, nu i år ska jag verkligen hålla utkik efter den i tid:)

Här är en bild på den i kruka innan jag planterade ut den i rabatten 2011, enligt Gerben Tjerdsmaa är den rätt ovanlig så därför är det riktigt roligt att den överlevt ännu en vinter:)

1 kommentar:

  1. Nä-ä Monne! Detta orkar jag inte med! Jag tror inte att jag har en enda vårblommande ljusblomma - varför,undrar jag...? Jag har ju faktiskt köpt lökar då och då men det kommer aldrig upp nå'n...;(!

    SvaraRadera