onsdag 19 december 2012

Mormors sill!

Nu är sillen inlagd och ska stå och gotta till sig till julafton. I många recept står det att sillen ska "dra" i minst ett dygn och det anser jag är alldeles för lite. Mitt recept kommer från min mormor från början och detta recept har jag följt och gjort i över 30 år:) Brukar tycka att den blir bäst om den får stå i 5-6 dagar då kan jag smaka av emellanåt och smaka av med mer socker om det skulle behövas. Ibland är ju sillen ettersalt och då kan det behövas mer socker.

Mormor Ingeborgs sill:

Ca 600 g saltsill ( Vattna ur sillfiléerna i 12 timmar eller följ anvisningar på konservburkarna)
2 dl ättikssprit 12%
4 dl vatten
6-7 dl socker
1 stor rödlök i strimlor
1 mindre purjolök i strimlor (ca 4 dl)
2 msk kryddpeppar

Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig och låt det kallna.
Skär sillen i centimeterstora bitar lite på ned (snyggt;))
Strimla purjolök och rödlök och varva sill, lök och kryddpeppar i en skål (glas eller likn.)
Slå över lagen, du kan lägga ett fat eller liknande uppe på sillen för att hålla ner den i lagen men det är inte nödvändigt.
Smaka av lagen efter ett dygn, behövs mer socker så kan du röra ner lite direkt i den kalla lagen.

3 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Det bör jag klara av.
    Trevlig kväll

    SvaraRadera
  2. ÅÅ vilken lycka!! Det receptet ska jag göra, ska göra sill till julafton .
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, det ska jag testa!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera